Сътрудничеството на Международния валутен фонд (МВФ) с Централна Азия, глобалните

...
Сътрудничеството на Международния валутен фонд (МВФ) с Централна Азия, глобалните
Коментари Харесай

МВФ очаква 7% глобална инфлация през 2023 г., заяви Кристалина Георгиева

Сътрудничеството на Международния валутен фонд (МВФ) с Централна Азия, световните стопански вероятности и вероятностите за подкрепяне на Казахстан за реализиране на въглеродна индиферентност са тематиките в центъра на присъединяване на ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева в Международния конгрес в Астана.

Събитието се организира на 8 и 9 юни в столицата на Казахстан, като наследява " Международен стопански конгрес Астана ", чието последно издание се състоя през 2019 година Домакин на форума е президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев.

МВФ предвижда растеж на международния Брутният вътрешен продукт от 2,8 % през 2023 година и 3% през 2024 година, като продължаващата инфлация и натискът върху финансовия бранш ще усилят несигурността на международната стопанска система, разяснява Кристалина Георгиева пред The Astana Times.

" Високите равнища на дълга, геоикономическата фрагментация и изменението на климата слагат обилни провокации. Това помрачава вероятностите на всички - изключително на най-уязвимите ", добави ръководещият шеф на МВФ. 

Очаква се световната инфлация да бъде 7% през 2023 година, като евентуално няма да спадне до целевите стойности на централните банки преди 2025 година Предвид това МВФ предлага на централните банки да поддържат строга парична политика.

Що се отнася до централноазиатските стопански системи, Георгиева съобщи, че през 2022 година те са се показали относително мощно. Според нея, на фона на бурните геополитически промени Казахстан се е оказал мощно изложен на разноските, свързани с геоикономическата фрагментация и изменението на климата.

" За Казахстан предвиждаме ускорение на растежа от 4,3% през 2023 година до 4,9% през 2024 година Тази много мощна интензивност е окуражаваща, защото идва най-вече от непетролните браншове на стопанската система ", добави Георгиева.

Управляващият шеф на МВФ означи, че страните от района би трябвало да ускорят пазарно насочените промени.

" В МВФ установихме, че структурните промени биха могли да усилят производството на страните от Централна Азия с 5 до 7% в средносрочен проект. Реформите за понижаване на ролята на страната да вземем за пример биха могли доста да подтикват средносрочния напредък - като оказват помощ за предотвратяване на стопанската система от бъдещи разтърсвания ", сподели Георгиева.

За да подкрепи Казахстан и други страни от района, МВФ откри виртуално Регионален център за развиване на потенциала в Кавказ, Централна Азия и Монголия (CCAMTAC) на 1 февруари 2021 година, преди да започва персонално в Алмати.

Съвместното начинание на МВФ, деветте страни членки (Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизката република, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и сътрудниците за развиване обслужва разнороден и динамичен район с население от 80 милиона души.

По време на визитата си в Казахстан Кристалина Георгиева ще взе участие в формалното разкриване на центъра в Алмати, което е значима стъпка в задълбочаването на уговорката на МВФ в поддръжка на икономическия капацитет на района.

" Центърът към този момент е средище за развиване на потенциала и образование в района ", съобщи тя. " Подкрепихме напъните Ви за модернизиране на институциите и подсилване на паричната политика, финансовия контрол, ръководството на обществените финанси и статистическата рамка ", добави Георгиева.

Тя посочи продължаващите старания на МВФ за подкрепяне на района, както през първите години след оповестяването на независимостта и по-късно по време на международната финансова рецесия и пандемията.

Управляващият шеф на МВФ засегна и тематиката за изменението на климата. Според нея то съществено заплашва макроикономическата и финансовата непоклатимост.

Георгиева добави, че МВФ е подготвен да поддържа напъните на Казахстан в тази област, като даде цялостни препоръки за това по какъв начин да се усъвършенства качеството на обществените вложения, да се построи нисковъглеродна и устойчива на климата инфраструктура и да се укрепи мрежата за обществена сигурност на Казахстан, с цел да се смекчи въздействието на прехода върху най-уязвимите.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР