Сътрудничеството между България и Турция в областта на енергетиката и

...
Сътрудничеството между България и Турция в областта на енергетиката и
Коментари Харесай

Сътрудничеството между България и Турция в енергетиката и транспортните проекти дава нови възможности за развитие на целия регион

Сътрудничеството сред България и Турция в региона на енергетиката и общите транспортни планове дава нови благоприятни условия за развиване на целия район. Това акцентира президентът Румен Радев, който е в Анкара за церемонията по встъпване в служба на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.  

На въпрос: " Очаквате ли смяна в връзките на България и Турция? ", президентът Радев отговори: 

" Първа желая да споделя, че с президента Ердоган през годините успяхме да изградим връзки на доверие и другарство. Успяхме да реализираме осезателен прогрес във значими области от нашите двустранни връзки. След визитата ми в Истанбул страната ни подписа съглашение, с което получава достъп до всички турски терминали за полутечен газ от газопреносната мрежа на страната за 13 години с запазване на потенциал от 1,5 милиарда кубически метра газ на година. Ние сме единствената страна, която съумя да реализира такова съглашение. Това ни дава постоянни гаранции за сигурност на доставките за диверсификация и преференциални цени ".

" С президента Ердоган поехме ангажимент и набелязахме общи ограничения за доста възстановяване на транспортната съгласуваност сред нашите страни. В околните дни би трябвало да открием разширението на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Оптимизирахме за няколко месеца потенциала на единствената ЖП линия сред нашите страни. Вече има оповестена социална поръчка и следва да се подпише меморандум, той е подготвен, за създаване на втора ЖП линия сред Елхово, Лесово, Хамзабейли и Одрин с поддръжката на Европейския съюз. Проектира се към този момент построяването на права автомагистрала сред Лесово и автомагистрала " Марица ", тъй че да можем да разделим големия поток от ТИР-ове и от влакове на две ", уточни Радев.

Пред делегат на БНР президентът сподели още, че чака новото постоянно държавно управление да се възползва от всичко реализирано досега в връзките сред София и Анкара и да довърши започнатото.

Президентът Румен Радев също по този начин чака в новия мандат на Реджеп Ердоган Турция да работи още по-усилено за запазване на външните граници на Европейския съюз от незаконни мигранти. 

" Ние имаме явен ангажимент, особено към нашата граница, за усилване на защитата и цифрите през последните месеци мисля, че приказват за това. Но изключително в този момент, с този нов мандат на президента Ердоган, аз в действителност чакам, че Турция ще работи още повече още по-усилено в помощта на всички ни за опазването на външно европейските граници ".

Президентът Румен Радев е поел ангажимент пред премиера на Швеция, че ще приказва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по тематиката за блокираното участие на Швеция в НАТО от страна на Турция:

" Поех ангажимент да приказвам с президента Ердоган на тази тематика. Мисля, че би трябвало да се откри по допустимо най-бързия метод рационално решение. Аз съм уверен, че Турция ще реши несъгласията си с Швеция и ще вдигне тази преграда, която е спуснала сега ".

При идването си в Анкара президентът Румен Радев беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е в турската столица за инагурацията на Ердоган. Радев и Столтенберг обмениха отзиви за сигурността в района.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР