Сътрудничеството между англосаксонските държави по света е едно от най-устойчивите ...

Сътрудничеството между англосаксонските държави по света е едно от най-устойчивите

Петте очи, които шпионират Китай

Сътрудничеството сред англосаксонските страни по света е едно от най-устойчивите и дълготрайни. И това е напълно обикновено.

Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия са свързани в културно-историческо отношение и споделят общ генезис, полезности, идеологии и най-много неприятели.

Това е било по този начин през цялата им история още от Първата международна война чак до наши дни, когато Китай и Русия се явяват най-сериозните кандидати за разбъркване на салдото на силите в интернационалните връзки.

И до момента в който НАТО е главния инструмент за въздържане на Русия и останалите провокации в периферията на Европа, то по повод на Далечния Изток равнището на многостранно съдействие в сферата на сигурността надалеч не е толкоз формализирано и структурирано.

Всъщност в тази посока има ориентирани единствено две обединявания. Едното от тях е - " Квартета ", който събира на едно място Съединени американски щати, Япония, Австралия и Индия и занапред евентуално ще разпростира своя капацитет посредством разнообразни стопански и военни начинания, до момента в който другият формат е много по-специализиран и загадъчен.

Става въпрос за съюза " Пет очи " сред Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Той води началото си още от началото на Студената война като механизъм за разузнаване против Съветския съюз и шерване на информация, като се смята за една от най-дълго просъществувалите и сполучливи разследващи начинания в света.

Дълги години тя се основава на системата ECHELON за следене на телефонни и факс сигнали, имейли и други излъчвания на данни. През 2001 година фокусът се измества към Близкия изток и войната против тероризма.

Днес " Петте очи " са обърнати най-много към Китай в подтекста на нападателната агресия на Пекин в Южнокитайско море, включваща не единствено завладяване на острови, само че и невиждана строителна активност, трансформираща коралови рифове в цели острови, които след това биват милитаризирани.

Това е съпроводено от практиката на потребление на риболовен флотилии като полувоенни формирования и едно голямо увеличение на военноморските сили. Само за две десетилетия до 2020 г. китайският военен флот се е утроил, като за срока 2014 - 2019 година са пуснати на вода плавателни съдове с общ тонаж, по-голям от този на целия английски флот.

Особено огромно значение се отдава на програмата за тежки самолетоносачи, които доста ще усилят опциите на Китай да проектира мощ отвън обсега на личната си акваториална зона.

В момента дейни са два кораба от сходен вид - 65 000-тонният самолетоносач от клас " Адмирал Кузнецов " - " Ляонин ", както и " Шандун " - усъвършенствана и по-голяма версия с катапултна система за политане и повишен потенциал за обслужване на самолети.

До няколко години ще бъде изцяло подготвен и " Фуджиан " (заплашително кръстен на китайската провинция, която се намира против Тайван) с стандартно задвижване, а в напреднал стадий на планиране е и един самолетоносач, за който се допуска, че ще бъде ядрен.

На сходен декор не е изненада, че съдружниците в границите на " Пет очи " споделят общи позиции против настъплението в Южнокитайско море, отношението към уйгурското мюсюлманско малцинство в Синдзян, потискането на демократичните митинги в Хонконг, както и все по-застрашителната позиция по отношение на Тайван.

Какво обаче на практика съставлява " Пет очи "?

В интерес на истината " очите " са малко повече. Още през 50-те се причисляват Дания, Нидерландия, Франция и Норвегия, а през последните две десетилетия още Германия, Италия, Белгия, Швеция и Испания.

Тяхното присъединяване обаче е по-скоро с бдителен темперамент, а единствено първичните пет участника имат достъп до цялостната база данни от събрана информация.

Днес цялата работа се върти към обновената система ECHELON за действия по прихващане, събиране, разбор и дешифриране на информация, която автоматизирано се споделя сред всички участници.

Обект на интерес са телефонни позвънявания, имейли и текстови известия, които се наблюдават посредством инфраструктура като спътници, телефонни мрежи и оптични кабели. Това е по този начин нареченото " сигнално разузнаване " или SIGINT на прихващане на информационни сигнали.

Разузнавателните служби на петте страни също по този начин събират записи на потребителски данни от огромни софтуерни компании в това число Microsoft, Yahoo, Гугъл, Фейсбук, Paltalk, YouTube, AOL, Skype и Apple.

Тук някъде се появява и евентуалният проблем.

Договореностите за шерване на разследваща информация сред участниците в съюза са обгърнати в загадка, което разрешава опция за случайни или противозаконни намеси в правото на персонален живот, заобикаляйки вътрешните законови ограничавания за държавно наблюдаване.

Според изнесена информация от Едуард Сноудън през 2013 година службите от " Пет очи " надвишават своите пълномощия и всяка шпионира жителите на останалите страни, като по-късно споделя информацията в общата база данни.

Разузнавателните служби на Съединени американски щати, Англия, Канада, Нова Зеландия и Австралия " аутсорсват " следенето на личните си жители посредством потреблението на непознати разследващи служби.

Така се заобикалят законите на локална почва, а обединяването се разраства до степен на мултинационална световна мрежа за наблюдаване, способна да шпионира персоналните данни на цели нации - съдружници и врагове.

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg