Сателит на Starlink преминава през здрачно изображение на галактиката Андромеда(снимка:

...
Сателит на Starlink преминава през здрачно изображение на галактиката Андромеда(снимка:
Коментари Харесай


Сателит на Starlink преминава през здрачн


Сателит на Starlink минава през здрачно изображение на галактиката Андромеда
(снимка: Caltech Optical)

Амбициите на SpaceX да покрие Земята с високоскоростен интернет посредством съзвездие от орбитални спътници стават все по-големи, само че ново изследване показва забележителното въздействие на спътниците върху астрономическите изображения.

След като броят на спътниците в ниска околоземна орбита набъбна бързо през последните две години, в този момент откривателите откриха, че тези обекти засягат съвсем една пета от значимите „ здрачни ” астрономически наблюдения. Засега въздействието се разказва като малко.

SpaceX стартира да изстрелва своите спътници Starlink в орбита през 2019 година, напомня. През същата година астрономите видяха, че в изображенията им се появяват ярки линии светлина. Това породи опасения по какъв начин спътниците могат да компрометират тъмното и безшумно небе, на което учените разчитат, с цел да учат Вселената, или даже да попречат на откриването на рискови метеорити наоколо до Земята.

Днес близо 1800 спътници за интернет обикалят Земята на височина от към 550 км. Анализ на астрономически изображения, събрани от Zwicky Transient Facility (ZTF) в обсерваторията „ Паломар ” на покрай Сан Диего сред ноември 2019 година и септември 2021 година разкрива по какъв начин спътниците се „ появяват ” в астрономическите наблюдения.

Анализът е открил общо 5301 светлинни линии, основани от спътници на Starlink, засягащи съвсем една пета от „ здрачните ” наблюдения. Тези наблюдения се вършат заран при зазоряване или вечер на мръкване и са жизненоважни за откриването на метеорити, които минават покрай Слънцето и близо до Земята.

„ През 2019 година 0,5% от „ здрачните ” изображения бяха наранени. Сега обаче са наранени съвсем 20% ”, споделя с паника Пшемек Мроз, водещ създател на проучването.

Засега учените считат, че научните им действия не са съществено застрашени. Всяка от светлинните линии, появила се в астрономическите фотоси, визира по-малко от 0,1% от пикселите във всяко изображение. Все още метеорологичните условия съставляват по-голяма опасност.

„ Има дребен риск да пропуснем метеорит или друго събитие, прикрито зад сателитна линия, само че спрямо въздействието на времето, като облачно небе, това са много слаби резултати за ZTF ”, разяснява съавторът на проучването Том Принс.

Но SpaceX възнамерява да има до 10 000 спътника в орбита до 2027 година Затова учените чакат, че съвсем всички „ здрачни ” изображения, направени в ZTF, скоро ще съдържат най-малко една светлинна линия.

Надеждата на учените е софтуерът да помогне за отбягване на евентуалното „ замърсяване ” на тези значими астрономически изображения. Софтуерът би могъл да предсказва пътя на спътниците и да разреши планирането на наблюдения, които заобикалят засичането на спътниците – или пък евентуално да маскират резултатите им.

SpaceX ползва лични ограничения за понижаване на въздействието на спътниците върху астрономията. Това включва прибавяне на специфични сенници, с цел да се понижи тяхната отразяваща дарба. Първият първообраз на сходен сенник беше пуснат през юни 2020 година

Според учените, технологията със сенника понижава яркостта на спътниците с коефициент към пет, макар че това към момента не е задоволително, с цел да се каже, че спътниците не смущават съществено работата на астрономите.

„ Не чакаме спътниците на Starlink да повлияят на не-„ здрачните ” изображения, само че в случай че спътниците на други компании отидат в по-високи орбити, това може да сътвори проблеми за наблюденията ”, предизвестява Мроз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР