Състоянието на водния запас за всички значими язовири се следи

...
Състоянието на водния запас за всички значими язовири се следи
Коментари Харесай

Предлагат спасение на перничани с вода от пещери

Състоянието на водния ресурс за всички значими язовири се следи от Министерство на околната среда и водите. Това стана ясно от думите на районния министър Петя Аврамова пред отрасловата парламентарна комисия във връзка положението на ВиК бранша и положението на водните ресурси в страната.

Нарушения на водоподаването има в 6 града и 116 села. Причината е продължителната суша, както стана ясно от думите й. Три язовира са с под 50% воден ресурс - това са " Асеновец ", " Дяково ", " Ястребиново ".

Министърът акцентира на вложенията във ВиК бранша. През 2020 ще стартират прединвестиционни изследвания в шест области на страната - Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково.
 Жандармерия пази ВиК-Перник поради режима на водата
Жандармерия пази ВиК-Перник поради режима на водата

Младен Маринов: Съдействаме за осъществяване на функционалностите

11 милиарда лв. са нужни, с цел да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Петя Аврамова вижда бъдеще в строителството на нови язовири , посредством което да се оправим със засушаването. Въпреки, че се топим като население, ВиК мрежата е остаряла и средствата за нейната поддръжка порастват. По думите на министъра мрежата е амортизирана и има постоянно повреди по места. Иначе тя е изграждана за население на страната от 9 милиона души и растеж на промишлеността, която от известно време бележи спад.

В редица обитаеми места през лятото и есента има дефицит на питейна вода, акцентира министър Аврамова. Оказва се, че не може да се увеличи цената на ВиК услугите, тъй като един растеж би минал прага на обществената търпимост. Проблем е и насочването на питейна вода за поливане на насаждения. Също по този начин се оказва, че вода се краде.
 Кметът на Перник желае по-лек воден режим най-малко за празниците Обновена
Кметът на Перник желае по-лек воден режим най-малко за празниците

Предложението на Аврамова било " доста мъчително "

Приоритет за Министерство на регионалното развитие е законът за ВиК. Отрасълът действа в изискванията на комплицирана нормативна уредба, акцентира Петя Аврамова.

За рецесията в Перник тя още веднъж изясни, че се дължи на засушаването. Проблем е късното въвеждане на водния режим, по мнението й. Основните източници на вода за язовир " Студена " са снеговете и дъждовете. ВиК операторът предлага нов режим - вода единствено от 16 до 22 часа, само че кметът не го приема. Оказва се, че стартирането и прекъсването на водата два пъти в денонощието, води до голям брой повреди поради амортизираната мрежа.

Прокурист ще ръководи ВиК сдружението в Перник - това ще е Камен Каменов.

Правни спънки спрели назначението на шефа на ВиК - Шумен, който трябваше да поеме сдружението. Каменов е предложен от кмета на Перник Станислав Владимиров. Търсят се решения на рецесията. Единият вид е да се употребява вода от пещери, стана ясно от чуването на районния министър. Предложението е на специалисти спалеолози.
 В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим
В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко разновидността, увери Ирена Соколова

Припомняме, на 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров сподели, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.
 Нарушения установи КЕВР във ВиК-Перник
Нарушения установи КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството непозволено е изпомпвало по-голям размер от язовир " Студена " за интервала януари-октомври

Припомняме, че водният режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември и до този миг водоподаване имаше за часове заран и вечер . Това докара обаче до доста повреди. Кризата струваше отстраняването на шефа на ВиК сдружението и на регионалния шеф Ирена Соколова.

Кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата.

Заради водната рецесия локалната власт изиска 200 000 л минерална вода от държавния запас. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.
 Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 година
Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 година

Няма да оставя тази бомба да гръмне, тъй като отговорността ще я нося аз, безапелационен кметът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР