Състоянието на океаните се влошава, установиха авторите на петия доклад

...
Състоянието на океаните се влошава, установиха авторите на петия доклад
Коментари Харесай

Тревожно: Състоянието на океаните се влошава

Състоянието на океаните се утежнява, откриха създателите на петия отчет на програмата "Коперник " за наблюдаване на морската среда, съобщи ДПА.

В годишния отчет 150 учени разкриват какъв брой бързо се трансформират океаните под въздействието на индивида.

Най-лошите последствия от човешката активност са стоплянето на океаните и топенето на ледовете на сушата, поради които морското равнище се повишава с 2,5 мм годишно в Средиземноморието и до 3,1 мм в света.

Авторите на отчета показват наводнението във Венеция през ноември 2019 година, когато равнището на водата се увеличи с 1,89 м, като образец за непосредствените последствия.

Заради стоплянето на океаните морски типове мигрират в по-хладни води или се свиват техни популации.

Арктическият плаващ лед понижава непрекъснато. От 1979 г до 2020 година ледът там се е свил с повърхност шест пъти колкото Германия. От 1979 година той отстъпва с 12,89 % на десетилетие. Най-ниските равнища са регистрирани през предходните две години.

Ако арктическият морски лед продължава да се топи, това ще способства за районно стопляне, ерозия на арктическите крайбрежия и промени в международните метеорологични модели, предизвестяват създателите на отчета.

Големите съмнения поради горещите и студени талази в Северно море са директно свързани с измененията в наличната риба, като морски език, костур, а също европейски омари и раци.

"Промените в климата, замърсяването и свръхексплоатацията са предизвикали невиждан стрес на океана " - съобщи Карина декор Шукман, която управлява Доклада за положението на океаните.

Световните океани покриват по-голямата част от земната повърхнина и контролират климата. Наблюдаването им е доста значимо за проучването им и реагирането на измененията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР