Състоянието на Християн Пендиков, който по-рано тази вечер бе транспортиран

...
Състоянието на Християн Пендиков, който по-рано тази вечер бе транспортиран
Коментари Харесай

Християн Пендиков e настанен в реанимацията на ВМА

Състоянието на Християн Пендиков, който по-рано довечера бе превозен от Република Северна Македония, е приблизително тежко , само че без заплаха за живота. Това оповестиха от Министерството на защитата.

Веднага откакто е признат във Военномедицинска академия (ВМА) , са му направени всички нужни проучвания и съвещания за уточняване на неговото положение. Медиците са установили голям брой пострадвания в региона на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Пациентът е настанен в реанимация на ВМА, където ще бъде под непрестанно наблюдаване. Назначени са му и спомагателни високоспециализирани проучвания за уточняване на лечебния проект.

От министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония оповестиха, че са арестувани тримата нападатели на 21- годишния Християн Пендиков , секретар на културния клуб " Цар Борис Трети " в Охрид.  

След цялостно документиране на случая ще бъде подаден отчет до прокуратурата в Охрид, написа в известието.

Посланикът на Република България в Скопие и чиновници на дипломатическата ни задача са в Охрид. На място е и временно- ръководещият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с околните на потърпевшия и локалните управляващи и оказват нужното подпомагане, допълват от Министерство на външните работи.
 
По-рано през днешния ден от прессекретариата на президента оповестиха, че България има подготвеност да организир а въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване у нас.

В същото време министър-председателят Гълъб Донев изиска подпомагане при организацията по превозването на Пендиков за лекуване в България от македонския министър председател Димитър Ковачевски . Той изрази подготвеност за поддръжка при превозването със аероплан на бития, както и за цялостно следствие на случая и заблуждение под отговорност на причинителите.

Междувременно, българската страна осведоми за тежкия случай интернационалните си сътрудници, институциите на Европейски Съюз и полевата задача на ОССЕ в Скопие. В информацията до тях се подчертава върху сериозността на обстановката с правата на българите в Северна Македония и се показва упованието на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подобаващ метод.

Северна Македония е построила мултиетническата функционална народна власт, междуетническо общуване, приемливост, мир и почитание към полезностите на другите и няма да допуснем никого, заради политически или други претекстове, да заплашва постигнатото, сподели външният министър Буяр Османи .

„ Искам да употребявам тази опция, с цел да осъдя остро това нахлуване и да изискам институциите да подхващат всички ограничения за задържане на лицата, направили физическо нахлуване поради етническа, културна или каквато и да е еднаквост на жител на Република Северна Македония “, акцентира Османи, като добави, че „ в тази страна никой не би трябвало да бъде нападан поради възгледи, отзиви, настройки, усеща или еднаквост “.

Османи акцентира, че тази заран е провел телефонен диалог с българския си сътрудник по този въпрос, като добави, че нападателите към този момент са разпознати и се работи по изправянето им пред правораздаването.

Във Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Заместник -министърът на външните работи Велислава Петрова връчи протестна нота на дипломат Поповска, в която остро се осъжда този тежък акт на принуждение на етническа основа.

Заместник-министър Петрова акцентира, че българската страна чака управляващите в Северна Македония да подхващат незабавни дейности за откриване, заблуждение под отговорност и наказване на причинителите на закононарушението, като отчетат сериозността на действието.  

Отсъствието на ефикасни ограничения против повтарящите се образци на ескалиращо принуждение от ненавист против българите в Северна Македония от последните месеци водят до чувство за безотговорност, както и до мултиплициране и ожесточаване на сходни действия. В този подтекст, заместник-министър Петрова акцентира, че са нужни незабавни, съответни и целенасочени ограничения, които да подсигуряват превъзмогване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР