Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Това каза служебният

...
Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Това каза служебният
Коментари Харесай

Хората могат да са спокойни, пенсиите за юни са гарантирани

Състоянието на финансите на страната е " устойчиво ". Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев в ефира на NOVA.

" Това, което заварихме през юли предходната година е имало актуализация на бюджета, с която са били понижени данъчните ставки и Данък добавена стойност акцизи, бяха увеличени някои обществени заплащания. Но те бяха за половин година. Тези увеличени разноски и понижени данъчни ставки, са от началото на година. Това значи, че имаме по-голям разход, а по-малък доход. Към 30 април тази година имаме недостиг към 1 милиард и 100 милиона лв.. Събираемостта на налозите върви извънредно добре ".

Донев акцентира, че сега Министерски съвет работи на цялостни обороти. " Това, което успяхме да създадем в енергийната сфера са ниските цени на природния газ, на тока, обезщетенията за бизнеса и обезпеченото отопление и осветяване за жителите. Имаше и неприятни сюжети, изключително на фона на разрастващата се рецесия. Но успяхме да  постигнем най-много е успокоение на жителите и бизнеса ".

На въпрос е има ли време да се одобри нов бюджет: " Това, което направи служебния кабинет е да внесе план на закон за Бюджет 2023. Той беше импортиран на 28 април, само че е минал разглеждане в две комисии – по туризъм и за българите в чужбина, където е отритнат. А срокът на удължителния закон за държавния бюджет 2022 година изтича на 22 юни. Ще предложим на Народно събрание идната седмица удължение на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по проект и в точния момент. Това е нещо, за което служебното държавно управление направи, е да подсигурява, че няма да има никакъв проблем с заплащанията и те да се правят регулярно. А по-късно отговорността е на народните представители ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР