Състоянието на енергийния сектор на Сърбия е стабилно, въпреки влизащото

...
Състоянието на енергийния сектор на Сърбия е стабилно, въпреки влизащото
Коментари Харесай

Бърнабич: Сърбия е енергийно стабилна въпреки бъдещата забрана за внос на руски петрол

Състоянието на енергийния бранш на Сърбия е устойчиво, макар влизащото в действие в понеделник ембарго върху доставките на съветски нефт по море за страните от Европейския съюз, съобщи през днешния ден сръбският министър председател Ана Бърнабич, представена от ТАСС.

" Това (забраната за импорт на нефт от Русия) ще се отрази на стопанската система ни, само че Сърбия е енергийно постоянна страна ", се споделя в изказването на Бърнабич, представено от организация Танюг. Според министър-председателя с помощта на напъните на президента Александър Вучич Сърбия е " енергийно сигурна страна ", а държавното управление прави всичко допустимо, с цел да се оправи с компликациите.

По-рано министърът на мините и енергетиката Дубравка Негре съобщи, че в последно време Сърбия внася повече нефт от Ирак и Казахстан, в сравнение с от Русия. Според министъра страната ще продължи да субсидира цените на електрическата енергия, тъй че цената на електрическата енергия да остане измежду най-ниските в Европа. Цените на сръбския газ ще се усилят с 11 %, до момента в който цените на газа на международния пазар са се утроили.

На 5 декември влиза в действие ембарго върху доставките на съветски нефт по море за страните от Европейски Съюз. В петък страните от Европейски Съюз се споразумяха и за контролиран ценови таван от 60 $ за барел за съветския нефт, доставян по море. Подобно решение оповестиха и страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия. Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство не разрешават на своите компании да дават транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, пренасящи нефт от Русия на цена над контрактуваното равнище, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР