Състав на Върховния касационен съд остави в сила осъдителната присъда

...
Състав на Върховния касационен съд остави в сила осъдителната присъда
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на публичен изпълнител от Варна, нарушил задълженията си в полза на фирма на Мишо Бирата

 Състав на Върховния касационен съд остави в действие неоправдателната присъда от 1 година отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период, постановена от Апелативния съд във Варна, на Недрет Н., обществен реализатор в Агенцията за държавни вземания – Варна. Той бе предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за закононарушение по работа - по член 282, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Недрет Н. нарушил служебните си отговорности, като прекратил с предписание изпълнително произвеждане, формирано за наложително събиране на дължими от сдружение " Евродринкс “ АД на предприемача Михаил Михов държавни вземания, в случай че задължението не било погасено напълно. Така с действието си наказаният обществен реализатор предизвикал на страната обилни нездравословни последствия. Според съдебно-счетоводната експертиза по делото цената им възлиза на съвсем половин милион лв. /498 728,68 лева/.

Това станало допустимо посредством ръчни записи от разпознат консуматор с потребителското име на наказания Недрет Н. В деловодната система на Агенцията за държавни вземания по изпълнителното дело против дружеството-длъжник " Евродринкс “ АД ръчно била вписана смяна на размера на дължимите лихви и на част от главниците по несъбраните вземания.

Първоначално Варненският областен съд признал за невиновен обществения реализатор. Оправдателната присъда била доказана от Апелативния съд във Варна през декември 2016 година Последвал митинг на прокуратурата и въззивното решение на Апелативния съд било анулирано от Върховен касационен съд, а делото – върнато за ново разглеждане от различен състав на въззивната инстанция.

След връщането на делото за ново разглеждане в Апелативния съд във Варна била постановена нова въззивна присъда, с която била анулирана оправдателната присъда на Варненския областен съд и подсъдимият Недрет Н. бил приет за отговорен по повдигнатото му обвиняване по чл.282, ал.2, вр. ал.1 от Наказателен кодекс, като му било наложено наказване отнемане от независимост за период от една година, изтърпяването на което било отсрочено с изпитателен период от три години.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР