Състав на Софийския градски съд (СГС) отложи гледането на мярката

...
Състав на Софийския градски съд (СГС) отложи гледането на мярката
Коментари Харесай

Съдът отложи гледането на мярката на младежа, прострелял полицай в София

Състав на Софийския градски съд (СГС) отсрочи гледането на мярката за задържане под стража на 21-годишния Христо Бръзицов, ранил служител на реда.

Причината е, че младият мъж страда от тежко шизофренично заболяване, което постанова лекуване в държавна психиатрична болница в Ловеч за 30 дни.

По време на днешното правосъдно съвещание отбраната съобщи, че се касае за човек с несъмнено психологично заболяване, за което не са нужни спомагателни медицински проучвания. Адвокатът на обвинения обаче изиска да бъдат приложени писмени доказателства по делото.

Според показаните от юрист Колчева психиатрични и психични експертизи, се касае за човек, измъчен от тежка форма на шизофрения, който се е опитал на няколко пъти да се самоубие с нож.

От държавното обвиняване желаеха правене на спомагателна здравна инспекция на здравословното и психологично положение на обвинения и помолиха съда да не приема наличните документи на отбраната, тъй като няма задоволително данни и доказателства за неговото здравословно заболяване.

Магистратите оцениха действието на обвинения като извънредно рисково, което съгласно закона е наказуемо с налагането на присъда от 20 до 30 години затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.

Прокуратурата изиска подсъдимият да бъде настанен в държавно психиатрична клиника в Ловеч в границите на 30 дни, където да се създадат обстойни проучвания дали в действителност има влошено здравословно и психологично положение.

Подсъдимият Бръзицов от своя страна разяснява пред съда, че е желал да защищити майка си от стрелбата и не го е направи преднамерено. Той разгласи, че не желае да върви на лекуване в психиатрична болница в Ловеч.

След чуването на всички страни по делото, съдът разгласи, че не поддържа претекстовете на отбраната. Обвиняемият би трябвало да бъде настанен в държавна психиатрична болница, където да се откри дали подсъдимият в действителност страда от тежко психиатрично заболяване или не.

Решението на съда може да бъде обжалвано в едноседмичен период пред Софийския апелативен съд.

След края на правосъдното съвещание майката на обвинения разяснява пред публицисти, че обвиняването против сина й не е вярно, тъй като той не е желал да простреля служители на реда, а да отбрани нея.

Тя означи, че откритите от органите на реда оръжия в жилището, са купени персонално от сина й. Майката на обвинения съобщи още, че заболяването и експанзията на сина й са се отключили след връзка с момиче. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР