също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния план

...
също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния план
Коментари Харесай

Заедно с учителите: Ваксинират и университетските преподаватели

също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния проект и ще бъдат имунизирани дружно с учителите и възрастните хора от обществените домове. Това сподели за “ ” проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и ръководител на Съвета на ректорите.
От здравното министерство потвърдиха, че се води подобен диалог с просветителния министър Красимир Вълчев. В доста университети към този момент има описи на искащите да се ваксинират преподаватели. Само в Софийския университет такова предпочитание са изразили 60% от работещите, измежду които е и ректорът проф. Герджиков. Според него цялостното обгръщане на всички искащи от втората фаза ще отнеме 2-3 месеца, тъй като става дума за огромен брой хора. Очаква се тя да стартира идната седмица, само че към този момент подготвеност за това имали малко области. Причината – към имунизация от втора фаза се пристъпва единствено в случай че има обезпечени и заделени задоволително ваксини за всички, декларирали се по описите от първа фаза, изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов преди ден. Кои обаче са областите с такава подготвеност, не стана ясно. Той даде образец единствено с Бургас, където паралелно ще върви имунизацията на лекарите и учителите.
 Германия: да има ли привилегии за имунизираните? Германия: да има ли привилегии за имунизираните?
В Германия спорят дали хората, които се имунизират против ковид, да получат избрани привилегии. Проектонаредба на държавно управление...
Да достигнем 100 000 имунизирани до април, предвижда пък в петък шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това обаче ще се случи, в случай че бъде одобрена имунизацията и на “Астра Зенека ” за Европейския съюз. “Първата пратка от “Астра Зенека ” би трябвало да бъде 250 000 дози Иначе по-предвидима е обстановката с “Пфайзер ”, където се чакат най-малко 60 000 дози доникъде на февруари. “Модерна ” ще върви почти в този път, макар че началото е още страхливо ”, сподели Мутафчийски пред Българска национална телевизия.
В момента България е на последно място от страните в Европейски Съюз по ритъм на имунизиране с 0,25 на всеки 100 души. От през днешния ден се възобновява провеждането на държавните изпити и отбраните на дипломните работи. Това са част от ограниченията, които здравните управляващи взеха решение да разхлабен. Във вузовете се възвръщат и практическите образования и изпити по процедура, както и присъствените семестриални изпити с практическа част, която не може да се организира в електронна среда, написа в заповедта на здравния министър от 15 януари. За учебните заведения се позволява присъственото осъществяване на: приравнителните изпити при пренасяне на ученик; за установяване на срочна оценка при над 25% неявяване по даден предмет и неспособност да се оформи такава; за оформяне на годишна оценка на възпитаник в независима или задочна форма на обучение; държавни изпити за придобиване на професионална подготовка по доктрина и процедура. Разрешават се самостоятелни действия, включително писмени или на практика изпитвания за настояща оценка, в случай че не може в електронна среда, както и самостоятелни на практика часове в дружество или на територията на обещано учебно заведение. Областните и общинските кръгове на олимпиади и надпревари също може да се провеждат присъствено при съблюдаване на всички ограничения. В заповедта на министъра е написано и възобновяването на плановия банкет и интервенции. Освен това се позволява и провеждането на курсовете по оказване на първа помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР