Също както много чужди медии и Financial Times коментира политическата

...
Също както много чужди медии и Financial Times коментира политическата
Коментари Харесай

И Financial Times коментира политическата криза у нас

Също както доста непознати медии и Financial Times разяснява политическата рецесия в страната в обширен разбор. Статията на FT стартира с описа на Елена Касабова, която има добре платена позиция в ИТ бранша и работи в банка в София. Но това лято се включва в митингите с искане за оставката на премиера и основния прокурор поради неуспеха им да се оправят с корупцията. Елена пита за какво е нужно да бъдат събирани дарения за детски лечебни заведения и базово здравно съоръжение, откакто полицията и ръководещите употребяват най-скъпите модели коли, закупени със средствата на данъкоплатците. И удостоверява повсеместната корупция. 

В публикацията се споделя още: „ Протестите бяха мирни до предходната сряда, когато десетки хиляди се събраха пред държавна постройка при започване на политическия сезон и полицията употребява пикантен спрей и водно оръдие против тях “.

Анализът продължава с данните, че България е най-ниско измежду страните – членки на Европейски Съюз, в показателя за корупция на Transparency International. А съгласно отчет от 2019 година на българския Център за проучване на демокрацията притежателите на бизнес настояват, че най-малко 35% от договорите за публични поръчки съдържат в себе си корупционни практики.

Посочена е и информацията, че българските корупционни проблеми водят началото си от 90-те, когато „ група олигарси открива надзор над стопанската система, а държавните управления се пробват да реформират институциите след разпада на Съветския съюз “. Уточнява се, че митингите са провокирани от акция на Иван Гешев в Президентството. Причина за разпалването на гнева са и публичните кавги, свързани с премиера Борисов. 

За него се споделя следното: „ Бивш пожарникар и кмет на София, който трети мандат е отпред на страната, Борисов господства в българската политика към този момент повече от десетилетие. Но неговият рейтинг на утвърждение спада фрапантно според изследвания на мненията, сочещи, че сред 60 и 70 на 100 поддържат митингите и настояванията за оставка. “ А Гешев е разказан като човек със популярност на дръзновен следовател, обявяващ се против разделянето на трите управляващи. Споменати са и миналогодишните митинги против назначението му. 

FT вижда и различен проблем пред държавното управление: то би трябвало да получи поддръжка през ноември за свикването на Велико национално заседание, с което да вкара конституционните промени. Тук е изложено мнението на Даниел Смилов, анализатор в Центъра за демократични тактики, съгласно който конституционните промени ще втвърдят тона на протестиращите. Смилов разказва последните кавги като „ прегледен образец за корупция на най-високо равнище “.

 
Чуждите медии за снощната агресия 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР