Същинските строителни дейности по разширението на третия лъч на столичното

...
Същинските строителни дейности по разширението на третия лъч на столичното
Коментари Харесай

Строежът на столичното метро до „Слатина“ започва в началото на 2023 г.

Същинските строителни действия по разширението на третия лъч на столичното метро би трябвало да стартират при започване на 2023 година Дължината на сектора е 6 км, като ще стартира от Военна академия, ще минава през „ Слатина “ и ще стига до бул. „ Цариградско шосе “. Това разяснява пред Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със завършването и на 6-те километра през „ Слатина “, делът на метрото в системата на градския превоз ще доближи 50% “, уточни Фандъкова.

Припомняме, че през юни столичният „ Метрополитен “ избра компаниите, които ще строят въпросните 6 станции. Обединение към „ Трейс груп холд " ще строи първите четири станции – от центъра до „ Слатина “, а обединяване към „ Монолит София “ – останалите две до „ Арена Армеец " и „ Цариградско шосе “.

През юли Фандъкова упрекна кабинета „ Петков “, че спъва и бави реализацията на плана, тъй като не действа приемането на измененията в Общия организационен проект на София. Процедурата бе задвижена от служебното държавно управление в средата на септември.

Общата стойност на плана е 530 млн. лева без Данък добавена стойност и ще се финансира с пари от държавния бюджет и заем от Европейска инвестиционна банка. Новите шест метростанции би трябвало да са подготвени до 2026 година
Завоят към „ Левски Г “
Столичният кмет инспектира към този момент почналото строителство на другия 3-километров сектор, минаващ през регион „ Подуяне “ до „ Левски Г “. По думите й финансирането за него е към този момент изцяло подсигурено, а дейностите вървят по график.

Припомняме, че за старта на строителството на сектора през март Столична община утвърди 12.8 млн. лева, защото плануваното финансиране в размер на 217.5 млн. лева по Плана за възобновяване към момента не бе утвърдено от Европейска комисия.

Сега Фандъкова оповестява, че финансирането е подсигурено още през август. По думите й строителството би трябвало да приключи в идващите 3 години.

В последните месеци стартира построяването на стените на трите нови метростанции, които са ситуирани до стадион „ Георги Аспарухов “ и на кръстовищата на бул. „ Владимир Вазов “ с ул. „ Витиня “ и ул. „ Ст. Доспевски “, показва Фандъкова. „ Сименс “ ще изпълнят системите за ръководство и действие на метровлаковете, чието планиране към този момент стартира. Новият сектор е 3 км и е напълно под земята.

С него даваме опция на още 40 000 души на ден да пътуват с метрото. “

Изпълнители на трите станции са „ Джи Пи Груп ” АД, „ Трейс Груп Холд ” АД и „ Монолит София ” АД, като договорите за строителство бяха подписани в края на 2021 г. 

Метрото на София остава най-важният стратегически план за града, тъй като трансформира градската среда и обезпечава най-екологичния метод на напредване. Затова и моят изпълнен ангажимент към столичани е да не позволи строителството му да стопира. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЙорданка Фандъкова столично метро метролиния нови линии на метрото уголемение на метрото трети лъч на метрото ПоследниНай-четениТелекомуникации 36 Vivacom построява нова наземна станция за OneWeb в България Транспорт 116 Строежът на столичното метро до „ Слатина “ стартира при започване на 2023 година Политика 452 Кабинетът „ Петков “ е трансферирал без право отговорността за пътищата на Народно събрание Компании 832 Първият български ресторант в Стара Хавана: Традиция с нов прочит Компании 6628 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6110 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6082 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4493 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички новини15:25 Телекомуникации 116 Vivacom построява нова наземна станция за OneWeb в БългарияОще от ТранспортВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР