Съществуват редица опасности от свръхдигитализацията, предупреди в презентацията си по

...
Съществуват редица опасности от свръхдигитализацията, предупреди в презентацията си по
Коментари Харесай

Аркади Шарков: „Биг дейта“ могат да бъдат използвани както в полза, така и в ущърб на хората

Съществуват редица рискове от свръхдигитализацията, предизвести в презентацията си по време на форума „ Дигитално здраве “, проведен от „ Капитал “, здравният икономист Аркади Шарков от ЕКИП.

Той акцентира, че в последните няколко години се следи закъснение на глобализацията и цитира писателя фантазьор Айзък Азимов: „ Правителството желае всяка една система за предаване на информация разрушена. Освен в случай че не е неговата лична “.

По думите на Шарков изгодите от дигитализацията в областта на опазването на здравето са безспорни: пациентски портали, виртуални лекарски визити, електронни здравни досиета, телемедицина, спестявания, далечен достъп. Същевременно обаче по думите му съществуват редица рискове.

„ Биг дейта “ могат да бъдат употребявани както в изгода, по този начин и в ущърб на хората. Първата огромна приложимост на подобен вид структурирани данни беше, когато избраха Барак Обама за първи път, с цел да се избере слогана на акцията. Впоследствие и за втората акция, както и за Брекзит. Чак когато обаче избрани антисистемни придвижвания съумяха да се възползват от този вид данни, започнаха да се задават въпроси за регулацията на данните “, сподели Шарков.

Като основни рискове той очерта хакването на устройства като чипове, песмейкъри и други, въпросът кой разполага с информацията, офанзиви против лечебните заведения, както се случи в пика на Коронавирус рецесията с редица лечебни заведения в Италия, Франция, Англия и Съединени американски щати, развиването на технологии, подпомагащи самодиагностиката, биотероризма, неналичието на тестване на изкуствен интелект в действителна конюнктура, тъй като не може да се вземе поради всеки тип риск в следена среда, камерите за различаване на лица в лечебните заведения и здравно обезпечаване, което той назова „ доктор Биг Брадър “.

„ Колкото по-бърз и елементарен е един достъп, толкоз по-голяма е вероятността и различен да разполага с него. Българският образец – хакнаха Търговския указател, хакнаха Национална агенция за приходите, хакнаха и Български пощи, по тази причина на пенсионерите се наложи да им дават парите по хартиени описи “, сподели още Аркади Шарков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР