Съществуват много алтернативи на слънчогледовото олио като полезни мазнини за

Съществуват много алтернативи на слънчогледовото олио като полезни мазнини за ...

Защо да готвите с олио от оризови трици?.


Съществуват много алтернативи на слънчогледовото олио като полезни мазнини за готвене, но не всички имат еднакво добри свойства след термична обработка, като например зехтинът екстра върджин, който е подходящ повече за сурова консумация, както и кокосовото масло, което пък оставя кокосов дъх в ястия.

Олиото или масло от оризови трици е един чудесен избор, който можете да направите за вашата здравословно приготвена домашна храна. С него може да се готви и същевременно да се добавя в пресни салати, дори десерти. Лекият му вкус на ядки не разваля общото "звучене" на ястието, което приготвяте, а при термична обработка това олио не губи свойствата си.

Олиото от оризови трици се прави при студено пресоване на люспите на ориза при рафиниране, където всъщност се намират и всички хранителни вещества в него. Затова е и толкова полезно.

За какво всъщност е полезно олиото от оризови трици?

Предпазва сърцето

Това олио е богато на омега-3 мастни киселини. В него се съдържат полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които повлияват положително нивата на лошия холестерол и стимулират добрия. Това предпазва от влошаване на липидния профил, намалява риска от образуване на твърди плаки и полепването им по кръвоносните съдове.

Подмладява

С течение на годините кожата губи своята еластичност и блясък. И тъй като олиото от оризови трици е богато на подхранващи и дълбоко хидратиращи мастни киселини, то се отразява чудесно и върху кожата, като действа отвътре. Освен това, една от активните съставки на това олио, оризанол, стимулира растежа на клетките на капилярите, като подобрява кръвообращението във всички слоеве на кожата, правейки я по-млада.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg