Съществено улесняване на строителството на ски писти, лифтове и съоръжения

...
Съществено улесняване на строителството на ски писти, лифтове и съоръжения
Коментари Харесай

Проект на ГЕРБ и Обединени патриоти улеснява строителство на писти и лифтове във всички планини

Съществено улеснение на строителството на ски писти, лифтове и уреди във всички български планини, както и разширението на към този момент съществуващите ски курорти е заложено в нов план за промени в Закона за горите, импортиран от депутати от двете ръководещи партии ГЕРБ и Обединени патриоти. Проектът е оповестен на уеб страницата на Народното събрание в петък следобяд.

Сред вносителите е Йордан Апостолов от " Обединени патриоти ", който внесе " на мрачно " противоречиви предложение за промени в Закона за земеделските земи през преходните и заключителни разпореждания в Закона за посевите, улесняващи строителството на аграрни земи с променено предопределение. Сред вносителите на поправките в Закона за горите е и ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ), както и Христиан Митев (ОП), Анна Александрова (ГЕРБ).

С поправките се предлага нова точка 6 в член 54, с която се позволява строителство и реорганизация на " ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, в това число за потребностите на главен ремонт и реорганизация на съществуващи такива " без наложителната другояче процедура за промяна на предназначението на горските територии, върху които е планувано да се строи.

Измененията плануват да отпадне още условието в закона, съгласно което не е разрешена смяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато построяването им не е планувано в признатите регионални проекти за развиване на горските територии. Така строителство може да има към този момент и без да се преценява то със съответния проект за гората.

Измененията дават отговор на обществената поръчка на вицепремиера Валери Симеонов за огромно строителство на ски курорти във всички планина на страната. Изявленията му бяха във връзка измененията в проекта за ръководство на Пирин, които отварят врата за застрояване на огромни площи в народен парк Пирин и провокираха всеобщи митинги в цялата страна и българи в чужбина.

Сред претекстовете за предлаганите ремонти в Закона за горите, вносителите акцентират потребността от незабавни законодателни ограничения за основаване на съответни и равни условия за развиване на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, поради възходящата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като водач в този тип спортна Балканите. В същото време въпреки да се стимулират с развиването на туризма, предложенията ми за ремонти не дават такива облекчения за заведения за хранене, хотели и атракции, а единствено за писти и лифтове.

Депутатите означават, че е належащо въвеждане на юридически режим за строителство на нови ски писти и уголемение на съществуващите. Според тях условието за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии основава вътрешни несъгласия.

Помолен за коментар Тома Белев от Асоциация на парковете в България подсети пред " Дневник ", че неотдавна Каракачанов откри 2 млн. кубика годишно противозаконни сечи, само че вместо Обединени патриоти да подхващат нещо по този проблем, внасят изменение, улесняващи нови сечи за ски писти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР