САЩ започнаха да събират от тази сутрин по-високи, 25-процентни мита

...
САЩ започнаха да събират от тази сутрин по-високи, 25-процентни мита
Коментари Харесай

САЩ започват да събират по-високи мита за китайските стоки, пристигащи по море

САЩ започнаха да събират от тази заран по-високи, 25-процентни мита върху доста от китайските артикули, идващи по море в американските пристанища. Стъпката съставлява ожесточаване на комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света и провокира ответни дейности на Пекин, съобщи Ройтерс.

По-високите мита засягат необятен набор от потребителски артикули и съставни елементи от Китай, в това число модеми за интернет и рутери, печатни платки, мебели, прахосмукачки и осветителни тела.

На 10 май президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи нарастване на митата за лист с китайски артикули на стойност 200 милиарда $, само че даде гратисен интервал за транспортираните по море товари, които са отпътували от Китай преди тази дата и митата за тях оставаха на предходните равнища от 10 %. На 15 май кабинетът на Американския търговски представител дефинира краен период 1 юни за тези артикули да дойдат в Съединени американски щати, след което американските гранични управляващи ще стартират да събират 25-процентни мита по пристанищата на Съединени американски щати. Този краен период изтече в 00.01 ч. тази нощ северноамериканско източно време.

По-рано през днешния ден Китай стартира да събира по-високи ответни мита върху по-голямата част лист с американски артикули за 60 милиарда $. Тези мита, които бяха оповестени на 13 май влязоха в действие в среднощ пекинско време (16 ч. по Гринуич вчера). Китайския отговор на американските дейности планува въвеждане на спомагателни 20-процентни и 25-процентни мита за повече от половината от 5140-те американски артикули, които попадат под прицела на ответна мярка. Пекин преди този момент беше наложил спомагателни мита от 5 и 10 % на тези артикули.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР