САЩ взе решение да премахне забраната за използването на радиоизотопните

...
САЩ взе решение да премахне забраната за използването на радиоизотопните
Коментари Харесай

САЩ премахна забраната за радиоизотопните термоелектрически генератори с плутоний-238

САЩ взе решение да отстрани възбраната за потреблението на радиоизотопните термоелектрически генератори, употребявани на първо място в галактическите кораби и сонди.
Основната причина за отказването от тези генератори бе неналичието на плутоний-238 . Сега Министерството на енергетиката на Съединени американски щати съобщи, че американските учени са съумели да провеждат лично произвеждане на задоволително количество плутоний-238.

Плутоний-238 ще се употребява бъдещите галактически задачи на NASA като захранващ източник. Именно електрическата сила по време на полет е най-слабото звено в галактическите задачи.



Използването на радиоизотопните термоелектрически генератори в Съединени американски щати се осъществяваше под най-строг надзор, заради дефицита на това вещество. Съединени американски щати приключи производството на плутоний-238 през 1988 година. След това той бе купуван от Съюз на съветските социалистически републики. Но преди известно време доставките на плутоний-238 бяха прекъснати, заради механически аргументи.

През 2015 година Националната лаборатория в Оук Ридж стартира производството на този безценен метал, предопределен за потребление в бъдещите галактически задачи. Целта е, до 2026 година да бъдат създавани по 1,5 кг плутоний-238 годишно.



Към сегашен ден NASA разполага с 35 кг плутоний-238, забележителна част от който е непокътната за задачата Mars 2020.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР