САЩ вероятно ще разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и

САЩ вероятно ще разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и ...

САЩ искат да разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и Таджикистан


САЩ вероятно ще разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и Таджикистан, предава БГНЕС, позовавайки се на в. ``Уолстрийт джърнъл``. Американското ръководство все още не е отправяло официални искания за създаване на военни бази на територията на тези държави. В същото време изтеглянето на американските войски от Афганистан може да приключи предсрочно до юли.

Причината разполагането на войските в други страни е в името на това ``афганистанското правителство да контролира дейността на радикалното движение на талибаните и да наблюдава други екстремисти``, а Узбекистан и Таджикистан, граничещи с Афганистан, се считат за най-подходящите варианти от географска гледна точка.

Вестникът отбелязва, че мащабното военно присъствие на Русия в региона, нарастващото влияние на Китай и напрежението в отношенията с Вашингтон усложняват плановете за създаване на бази в Централна Азия``.

Ако не се постигне споразумение за разполагането на американската армия на територията на Узбекистан и Таджикистан, американското ръководство ще бъде готово да обмисли възможността за прехвърлянето им в държавите от Персийския залив, отбелязва вестникът. Освен това се обмисля резервен вариант с разполагането на самолетоносач в региона, с помощта на който би било възможно да се извършат операции за кратко време, включително за защита на американското посолство в Кабул. Изданието припомня, че през 2001 г. американските военни са били дислоцирани в бази в Киргизстан и Узбекистан, но са ги напуснали напълно през 2005 и 2014 г., съответно.

БГНЕС припомня, че форматът C5+1 (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и САЩ) постигна успех през последните пет години в разширяване на връзките в сферите на икономиката, енергетиката, търговията, медицината и сигурността. Това се посочва в съвместното изявление на участниците в тази платформа, публикувано от Държавния департамент на САЩ, след срещата на външните министри на тези страни, състояла се на 23 април чрез видеовръзка заради пандемията.

Източник: segabg.com