САЩ, Великобритания и Канада поздравиха България за изгонването на руските

...
САЩ, Великобритания и Канада поздравиха България за изгонването на руските
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Канада ни поздравиха за изгонването на руски шпиони

САЩ, Англия и Канада поздравиха България за изгонването на съветските дипломати, упрекнати в шпионаж.
В своето изказване посолството на Съединени американски щати акцентира триумфа на подхванатите в последно време дейности на българското държавно управление за отбрана на независимостта и суверенитета на страната против злонамерено въздействие, в това число известието от 24 януари за експулсирането на двама чиновници в съветското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинявания за опит за преднамерено ликвидиране против трима съветски жители.
"Подкрепяме дълготрайните старания на институциите, участващи в следствието и в разкриването на нарушавания на българското законодателство. България е мощен съдружник в НАТО и сътрудник в границите на Европейски Съюз и има неотменимо право да дефинира личното си бъдеще ", показват от посолството и прибавят, че обръщат внимание и на появилите се неотдавна безапелационни сведения за поредност от злонамерени дейности от страна на представители на съветското държавно управление на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима чиновници в съветското посолство и отнемането на визите на други двама по съмнения в шпионаж в последните четири месеца.
"Правителството на България показа доказателства за подпомагани от Русия злонамерени действия, реализирани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи изясняват в прессъобщение от декември 2019 година, неколцина от съветските сътрудници, виновни за случая с отравянията в България, са били забъркани в други злонамерени действия в Европа ", разясняват представителите на Съединени американски щати в София.
От Посолството на Англия изясняват, че наблюдават с интерес изказванията на българския основен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България по отношение на спомагателните обстоятелства за съветския шпионаж на територията на България.
"Обединеното кралство продължава да поддържа съществуващата самодейната позиция на България за противопоставяне на непознати зловредни дейности, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство поддържа стъпките, подхванати от българските управляващи, с цел да отговорят на тази опасност и да защитят своите жители, територията и националната си сигурност ", показват още от посолството на Англия в София.
България поздравиха и от посолството на Канада.
„ Загрижени сме от появилата се информация за нови дейности на съветския шпионаж в България. Канада поддържа дипломатическите и правни ограничения, оповестени от българските управляващи на 23 и 24 януари, с цел да отговори и да се отбрани от външни действия, които подкопават суверенитета на България и заплашват сигурността и сигурността на българските жители “, се споделя в позицията на канадското посолство, което дава отговор освен за България, само че и за Румъния и Молдова.
Вчера Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на страната от двама съветски жители, ползващи се с дипломатически имунитет.
След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация – закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Външният министър на България съобщи, че съветските дипломати, упрекнати в шпионаж, най-вероятно ще бъдат оповестени за "персони нон грата ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР