САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите,

...
САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите,
Коментари Харесай

Хайко Маас: САЩ вървят по погрешен път

САЩ вървят по неправилен път, като постановат наказания против фирмите, участващи в построяването на газопровода "Северен поток-2 ", тъй като това вреди на ползите на Европейски Съюз. Това съобщи през днешния ден немският външен министър Хайко Маас на взаимна конференция с съветския пръв посланик Сергей Лавров след срещата им в Москва, съобщи ТАСС.

Маас посочи, че за Германия и Европа трансатлантическите връзки вечме години наред имат извънредно значение и те са по-тесни от всяка политическа обстановка. "Но въпреки всичко би трябвало да установяваме, че наказания сред сътрудници са в действителност погрешен и неправилен път. Наше суверенно решение е от кого да купуваме енергоносители ", сподели той.

Маас добави, че в границите на Европейски Съюз се разисква до каква степен екстериториалните наказания нарушават интернационалното право и че той ясно е изразил по телефона пред американския държавен секретар Майк Помпейо позицията на Германия по въпроса.

На 4 юни сенатори републиканци внесоха в Сената законопроект за разширение на глобите против компаниите, участващи в плана "Северен поток-2 ", който би трябвало да придвижва природен газ от Русия до Германия през тръби по дъното на Балтийско море. Законопроектът "уточнява и уголемява глобите в границите на закона за гарантиране на енергийната сигурност на Европа " и цели да осуети завършването на строителството на газопровода, споделиха тогава от пресслужбата на един от вносителите на законопроекта, напомни ТАСС.

На взаимната конференция Сергей Лавров сподели, че двамата с Маас са разискали "безпрецедентния санкционен напън " от страна на Съединени американски щати. Руският министър даде висока оценка на кардиналната позиция на Берлин в поддръжка на тази напълно комерсиална самодейност, която ще диверсифицира в допълнение маршрутите на доставките на газ и съгласно него "ще укрепи енергийната сигурност на Европа ", обратно на мнението на Съединени американски щати.



Сергей Лавров

По думите на Лавров има съображение да се счита, че планът "Северен поток-2 " ще бъда приключен скоро. "Участниците в компанията "Северен поток-2 ", в това число съветските, немските и другите участници, са настроени този план да бъде приключен в близко бъдеще ", сподели той.

Лавров акцентира, че Русия счита за недопустимо екстериториалното и едностранното налагане на наказания, към каквито се придържат Съединени американски щати и Европейски Съюз. "Евросъюзът прокарва свои едностранни наказания, само че в същото време се въздържа от екстериториални наказания. А в тази ситуация Съединени американски щати не виждат за себе си никакви червени линии ", съобщи съветският външен министър.

Конгресмените в Съединени американски щати утвърдиха стягането на глобите против "Северен поток - 2 "

Лавров упрекна Вашингтон, че си е присвоил правото да работи, както пожелае, и в международната политика, и в международната стопанска система, и във всяка сфера на човешката активност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР