САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко

...
САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко
Коментари Харесай

САЩ и Канада следят предполагаеми китайски балони за наблюдение

САЩ наблюдават хипотетичен китайски балон за наблюдаване, който от няколко дни е видян да се носи в американското въздушно пространство, само че Пентагонът е решил да не го смъква заради риск за хората на земята, съобщи Българска телеграфна агенция.

Висш чиновник от сферата на защитата, поискал да резервира анонимност, съобщи пред кореспонденти в Пентагона, че Съединени американски щати " с висока степен на сигурност " считат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, с цел да събира информация. Едно от местата, над които е видян балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом - едно от трите места със силози за нуклеарни ракети в страната, заяви Асошиейтед прес, като се базира на американски висши представители

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър съобщи, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи придвижването на балона, само че акцентира, че той не съставлява " военна или физическа заплаха за хората на земята ", показва Франс прес.

Пентагонът оповестява за балона броени дни преди предстоящо посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Китай. Не е ясно дали това ще се отрази на проектите му за пътуването, които Държавният департамент не е огласил публично, отбелязва АП.

Канадското министерство на защитата също заяви, че е засякло летящ на огромна височина балон за наблюдаване. Движенията на втория засечен балон се наблюдават интензивно от НОРАД, се прибавя в изказването.

В известието се показва, че " канадците са в сигурност и Канада подхваща стъпки, с цел да подсигурява сигурността на въздушното си пространство включително и наблюдението на евентуален втори случай ", показва Българска телеграфна агенция.
По обявата работи: Николай Петров БНР подкасти: В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР