САЩ ще защитят със сила нашите военнослужещи, заяви президентът Джо

...
САЩ ще защитят със сила нашите военнослужещи, заяви президентът Джо
Коментари Харесай

Байдън: Не търсим конфликт с Иран, но ще регираме при заплаха

САЩ ще " защитят със мощ нашите военнослужещи ", съобщи президентът Джо Байдън. По-рано той утвърди ответни въздушни удари в отговор на офанзива с дрон от страна на подкрепяна от Иран формация в Сирия, при която почина един американец, а други бяха ранени, заяви Си Ен Ен.

Изглежда обаче, че дейностите на президента и предизвестията на американските публични лица не са възпрели офанзивите, защото малко преди изявлението му още един американски военнослужещ беше ранен при обособен удар в Сирия.

" Не се заблуждавайте: Съединените щати не търсят спор с Иран. Но бъдете подготвени да защитим със мощ нашите военнослужещи ", сподели Байдън по време в Канада, където е на двудневно посещаване.

" Точно това се случи нощес ", продължи той. " Ще продължим да поставяме старания за противопоставяне на терористичните закани в района ".

Изказването на президента бе първият му обществен коментар, откакто в четвъртък вечерта Съединени американски щати нанесоха удар по ирански обекти, които съгласно Пентагона са били употребявани от групировки, свързани с Иранската революционна армия. Отговорът, който съгласно Пентагона е " съразмерно и целеустремено деяние, целящо да ограничи риска от ескалация и да сведе до най-малко жертвите ", пристигна откакто хипотетичен ирански дрон удари обект, в който се обитава американски личен състав в страната. Загина американски контрактор, а петима американски военнослужещи бяха ранени.

Вчера още един американски военнослужещ беше ранен, само че в този момент е в устойчиво положение, след ракетно нахлуване наоколо до петролни и газови залежи.

" Вечерта на 24 март две набези бяха ориентирани против американските и съдружните сили в Сирия. В 22:39 ч. сирийско локално време голям брой ракети бяха ориентирани към съдружните сили в обекта за поддръжка на задачата Коноко ", съобщи формалният представител.

Длъжностното лице съобщи, че втората офанзива е осъществена " почти в 23:23 ч. сирийско локално време, когато три еднопосочни атакуващи безпилотни летателни апарата са ориентирани към Грийн Вилидж. Два от трите безпилотни летателни апарата бяха свалени от съдружните системи за противовъздушна защита ".

Байдън съобщи през вчерашния ден, че " сърцето му и най-дълбоките му съболезнования " са ориентирани към фамилията на убития контрактор, а президентът пожела " бързо възобновяване " на ранените.

Ударите евентуално ще усилят напрежението с Иран, с който прокси групировки са свързани, макар че Техеран не всеки път взе участие в ръководенето на офанзивите, които те правят. Съединени американски щати към този момент постановиха наказания на Техеран за даване на безпилотни летателни апарати за нахлуване на Русия, които да бъдат употребявани във войната в Украйна.

В четвъртък ръководителят на Съвета на началник-щабовете военачалник Марк Мили още веднъж изрази опасенията на Съединени американски щати, че Иран има капацитет да създаде задоволително количество материал за нуклеарно оръжие за по-малко от две седмици и да създаде такова в границите на месеци.

Бригаден военачалник Патрик Райдър, представител на Пентагона, акцентира пред кореспонденти през вчерашния ден, че Съединени американски щати не търсят спор с Иран.

" Не виждаме ескалация с Иран ", сподели той. " Но ударите, които предприехме нощес, имаха за цел да изпратят доста ясно обръщение, че ще се отнесем съществено към отбраната на нашия личен състав и че ще реагираме бързо и уверено, в случай че той бъде заплашен. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР