САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на

...
САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на
Коментари Харесай

САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света

Съединени американски щати са засилили позицията си на водещ международен експортьор на оръжие през последните пет години, осигурявайки към една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи отчет на Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ), представен от ДПА.

По оценките на СИПРИ международните оръжейни покупко-продажби са се нараснали с 10% в интервала 2013-2017 година Съединени американски щати в този интервал са направили 34% от международните продажби, доставяйки оръжие на минимум 98 страни. Голяма част от американският експорт включва военни и транспортни самолети.

Американският експорт в интервала 2008-2012 година се равняваше на 30% от общото за света. Малко по-малко от половината американски експорт отива за Близкия Изток, а една трета - за Азия. Саудитска Арабия е най-важният индивидуален клиент на американската оръжейна индустрия с близо 20% от американските продажби.

Русия остава вторият по величина международен експортьор на оръжие, извършвайки към 20% от международните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината съветски експорт е бил ориентиран към Индия, Китай и Виетнам.

Франция е експортьорът, заел третото място, следвана от Германия и Китай. Пет страни - Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай - получават малко над една трета от международните оръжейни доставки.

Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12% през следения интервал. Основни снабдители за страната са Русия, Съединени американски щати и Израел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР