САЩ продават Пейтриът“ на Турция за 3,5 млрд. долараАмериканската администрация

...
САЩ продават Пейтриът“ на Турция за 3,5 млрд. долараАмериканската администрация
Коментари Харесай

САЩ продават „Пейтриът“ на Турция за 3,5 млрд. долара

САЩ продават „ Пейтриът “ на Турция за 3,5 милиарда $
Американската администрация е взела решение да продаде на Турция зенитноракетни комплекси „ Пейтриът “ на обща стойност 3,5 милиарда $. Това заяви Управлението на министерството на защитата на Съединени американски щати за отбранително съдействие и сигурност DSCA (Defense Security Cooperation Agency).

То дава отговор за доставките на военна техника и оръжия в чужбина по междуправителствени контракти, спомага за контактите на американските Въоръжени сили с армиите на останалите страни, оказва финансова и техническа помощ на задграничните сътрудници на Вашингтон в областта на защитата.

Получено е позволение за продажбата на 80 зенитно управляеми ракети Patriot MIM-104E и 60 ракети PAC-3, а също по този начин съпътстващото ги съоръжение. Според данните Турция е желала да купи 4 радиолокационни станции за ръководство на огъня AN/MPQ-65, 10 антени AMG, 20 автоматизирани пускови установки M903, четири станции за ръководство на прихващанията.

[b]От позиция на американското военно ведомство, осъществяването на контракта дава отговор на "интересите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати “. Реализацията му също по този начин ще „ увеличи сигурността на основния съдружник от НАТО, който се намира на предната линия на битка с тероризма “.[/b]

Разрешението за осъществяването на сегашния контракт, което в сходство с американските закони би трябвало да се издаде от Държавният департамент, е получено. Американската администрация публично е уведомила Конгреса на Съединени американски щати за признатото решение. Законодателната власт разполага с 30 дни за изследването на този контракт и неговото вероятно блокиране.

В края на ноември представителят на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калън съобщи, че Турция е подготвена да купи американски системи „ Пейтриът “ при положение, че Вашингтон направи положително предложение. Той също по този начин съобщи, че Турция „ купува тези системи за самозащита и не има намерение да атакува никой “.

[b]Доставката на съветските С-400 в Турция[/b]

Съединени американски щати подхващат дейни опити да не позволен покупката от Анкара на зенитноракетни комплекси С-400 от Русия. Вашингтон предизвести, че в случай че Турция придобие тези системи, Съединени американски щати могат да откажат продажбата на изтребители-бомбардировачи от пето потомство Ф-35.

[b]Първите известия за договаряния сред Русия и Турция за доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 година Сключването на контракта бе доказано от Русия на 12 септември 2017 година Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи, че разгръщането на С-400 ще стартира през октомври 2019 година Цената на съветските ЗРК е 2,5 милиарда $.[/b]

Турция е първата държава-членка на НАТО, която получава от Русия сходен най-съвременен клас ЗРК. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР