САЩ отказаха да издадат виза на външния министър на Иран

...
САЩ отказаха да издадат виза на външния министър на Иран
Коментари Харесай

САЩ отказаха виза на външния министър на Иран за участие в Съвета за сигурност

САЩ отхвърлиха да издадат виза на външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф за присъединяване му в съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което е планувано за четвъртък, 9 януари. Това заяви Reuters, базирайки се на американски служител.

Според него сходно решение идва след интензивно напрежение сред двете страни по-късно, че вследствие на удара на Съединени американски щати в региона на летище Багдад в нощта на 3 януари 2020 година бе погубен командващият силите за особено предопределение " Ал Кудс " в Корпуса на Революционната армия на Иран (елитните елементи на Въоръжените сили на Иран) Касем Солеймани.

Ситуацията в Близкия Изток внезапно се обостри след гибелта на Солеймани. Техеран даде обещание на Съединени американски щати нечовечен ответен удар и пристъпи към редуциране на осъществяването на своите отговорности в границите на нуклеарната договорка.

Действията на американците от 29 декември 2019 година, нанесени удари по шиитската формация в Ирак, провокираха рецензия на иракските управляващи и въпрос за пълномощията на дейностите на обединението отпред с Вашингтон.

На 5 януари Народното събрание на Ирак одобри резолюция с настояването за изцяло евакуиране от страната на всички задгранични войски. Американският президент Доналд Тръмп отхвърли да направи това, призовавайки Ирак към " невиждани наказания ".

Припомняме, на 31 декември 2019 година посланикът на Съединени американски щати в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад.

В петък, 03 януари 2020 година от Пентагона оповестиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за особено предопределение на иранския военачалник Касем Солеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус " Ал Кудс ".

От Американското военно министерство обявиха, че ракетният удар, довел до гибелта на Солеймани е нанесен по предписание на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и заместител лидера на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия асистент, които имаха водеща роля в сраженията по избавление на иракските земи от терористичните групировки на " Ислямска страна ".

Междувременно Ирак твърди, че ударът на Съединени американски щати в Багдад е извършен без координиране с тях.

Макрон се обади на Путин, двамата приканват за въздържаност в Ирак и Иран.

Американското посолство в Багдад зове жителите си неотложно да изоставен Ирак.

Немските военни в Ирак не могат да излизат от базите си.

Смъртта на ген. Солеймани докара до повишаване на фючърсите на петрола вид Brent.

На 4 януари Ирак ограничи активността на американските военни на своя територия.

Същият ден НАТО спря подготовката на военни за иракската войска.

На 5 януари на изключително съвещание на Народното събрание бе решено задграничните военни сили да бъдат изведени от Ирак.

Лидерът на шиитската военизирана ислямска организация и партия " Хизбулла " Сайед Хасан Насрала съобщи, че убийството на иранския ген.-майор Касем Солеймани маркира нова фаза в историята на Близкия Изток.

Ден по-късно Съединени американски щати разгласи, че се изтегля от Ирак. След това военният министър на Съединени американски щати Марк Еспър съобщи, че Съединени американски щати не възнамеряват излизане от Ирак.

Същият ден - 6 януари, иранският президент Хасан Рохани съобщи, че никой не би трябвало да заплашва нацията му. Той направи това в отговор на известието в " Туитър " от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, в което той заплаши, че ще удари 52 обекта в Иран. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР