САЩ оповестиха огромна метеорна експлозия в земната атмосфера през декември,

...
САЩ оповестиха огромна метеорна експлозия в земната атмосфера през декември,
Коментари Харесай

САЩ оповестиха голяма експлозия на метеор над Берингово море

САЩ оповестиха голяма метеорна детонация в земната атмосфера през декември, съгласно НАСА, представена от БиБиСи. Взривът е вторият по величина по рода си за последните 30 години и най-големият след метеора над Челябинск в Русия преди шест години. Досега това значително остава неусетно, тъй като гърмежът е над Берингово море, край съветския полуостров Камчатка .

Космическата канара е избухнала с 1 0 пъти повече сила от атомната бомба над Хирошима . Линдли Джонсън, чиновник по планетарна защита в НАСА, разяснява, че сходен метеор се чака единствено към два-три пъти на всеки 100 години .

Около обяд локалното време на 18 декември метеоритът навлиза в атмосферата със скорост от 32 км/сек под т раектория от седем градуса . С размери няколко метра, галактическата канара избухва на 25,6 км над земната повърхнина , с сила на удара от 173 килотона .

On 18th December 2018 a huge #meteor exploded over the North Pacific: https://t.co/r403SQxicZ

The Japanese #Himawari satellite caught the meteor smoke trail, which is almost vertical - the meteor entered the atmosphere very steeply! You can also see the trail's long shadow. pic.twitter.com/juAtCHoUI4
— Simon Proud (@simon_sat) 18 март 2019 година
" Това е 40% силата освободена на Челябинск, само че е над Берингово море, тъй че няма същия резултат и не се появява в новините ", разяснява Кели Бърст, управител на програмата за наблюдения на Земята.

" Това е друго нещо, което имаме за отбрана, има доста вода на планетата ", добавя Бърст.

Д-р Фаст разисква събитието на 50-та конференция за лунна и планетарна просвета в The Woodlands, покрай Хюстън, Тексас. Миналата година военните спътници регистрираха гърмеж , НАСА бе известена за събитието от военновъздушните сили на Съединени американски щати.

Д-р Джонсън разяснява, че огненото кълбо е в регион, който не е прекомерно надалеч от маршрутите, употребявани от търговски полети , които летят сред Северна Америка и Азия. Така че откривателите ревизират с самолетните компании дали са докладвани наблюдения на събитието.

През 2005 година Конгресът на Съединени американски щати разпорежда на НАСА да откри 90% от околните земни метеорити с размери 140 метра или повече до 2020 година Космическите скали с този размер са по този начин наречените " проблеми без паспорти ", защото се чака те да обиден цели райони, в случай че се сблъскат с Земята . Но учените считат, че ще са им нужни още 30 години, с цел да изпълнят тази инструкция от Конгреса .

След като бъде разпознат входящ обект , НАСА е постигнала прочут триумф при пресмятане на траекторията и къде на Земята ще възникне влияние , въз основа на тъкмо установяване на орбитата му .

През юни 2018 година дребен 3-метров метеорит 2018 LA бе открит от наземна обсерватория в Аризона осем часа преди удара . Центърът за изследвания на обекти покрай Земята, в лабораторията за реактивно придвижване на НАСА (JPL) по-късно дефинира точността на орбитата, която бе употребена за пресмятане на евентуалното място на удар. Това демонстрира, че скалата евентуално ще удари Южна Африка.

Точно както предлага изчислението, астероидът пада над Ботсвана и е записан от охранителни камери във плантация. По-късно в региона са открити фрагменти от обекта .
 Около хиляда души са ранени при рухване на астероид над Урал
Около хиляда души са ранени при рухване на астероид над Урал

Над 100 души са приети в болница, множеството от които - деца

Последното събитие над Берингово море демонстрира, че по-големите обекти могат да се сблъскат с нас без предизвестие , наблягайки нуждата от засилено наблюдаване .

По-стабилна мрежа би била подвластна освен от наземни телескопи, само че и от галактически обсерватории . Концепция планува телескоп с името NeoCam, в гравитационната точка на баланс в космоса, където ще открива и характеризира евентуално рискови метеорити по-големи от 140 метра .

Д-р Ейми Майнцер, основен академик в NeoCam в JPL, разяснява: " Идеята е в действителност да се доближим колкото е допустимо по-близо до постигането на тази цел от 90% за намиране на 140-метрови и по-големите метеорити покрай Земята. "

Тя добавя, че в случай че задачата не стартира, прогнозите допускат, че ще отнеме доста десетилетия , с цел да се извърши задачата със съществуващия набор от наземни изследвания.

" Но в случай че имате инфрачервен телескоп, основан на инфрачервени лъчи, това ще се случи доста по-бързо ", изяснява доктор Майнцер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР