САЩ официално обявиха оттеглянето си от Договора за ликвидиране на

...
САЩ официално обявиха оттеглянето си от Договора за ликвидиране на
Коментари Харесай

US експерт: Нашите ядрени оръжия са като "Ферари", а руските...

Съединени американски щати публично оповестиха отдръпването си от Договора за очистване на ракети със междинен и дребен обхват (ДРСМО). Експертите чакат да стартира нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване сред страните, както по време на Студената война.
Руският президент Владимир Путин поръча да се следи основаването и разполагането на американските ракети със междинен и дребен обхват.

Това е в отговор на известието на Съединени американски щати за създаването на нови ракети клас "земя-въздух ", оповестява американската телевизия Al-Hurra.

Договорът забраняваше потреблението на ракети с нуклеарни бойни глави с обсег от 500 до 5500 км. Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарния контракт с Русия, подписан по време на Студената война, заради "неспазване на изискванията му от съветска страна ".

В момента американците се концентрират върху създаването на мобилни системи за неядрени крилати и балистични ракети с наземно базиране.

Статистиката демонстрира, че след Студената война броят на нуклеарните оръжия в света доста е намалял. И по този начин, в случай че през 1986 година е имало общо към 70 300 единици, то през днешния ден броят на нуклеарните оръжия е 13 890 единици.

Русия има максимален брой нуклеарни бойни глави в света. В момента съветският нуклеарен капацитет се пресмята на 6500 нуклеарни заряда, а американският - на 1885, оповестиха от Федерацията на американските учени.

На трето място в нуклеарната ранглиста е Франция с 300 нуклеарни бойни глави. Китай разполага с 290, Англия - 215, Пакистан - 150, Индия - 140, Израел - 80, а Северна Корея - с 25 бойни глави.

Ядреното въоръжение включва освен междуконтинентални балистични ракети с нуклеарни бойни глави, само че и гравитационни бомби, които се пускат от изтребители. Гравитационните бомби се смятат за първото нуклеарно оръжие в историята.

Следва малко съпоставяне на нуклеарния капацитет на Съединени американски щати и Русия:
Америка LGM-30G "Минитмън 3 "
Междуконтинентална балистична ракета, способна да носи нуклеарни бойни глави. Разработена от компанията Boeing. Тегло - 36 000 кг, скорост – 23 маха. Обхватът на полета ѝ е 13 000 км, а оптималната височина на полета ѝ е 1100 км.
UGM-133A "Трайдънт 2 "
Тристепенна балистична ракета, способна да носи нуклеарни бойни глави. Проектирана е да се изстрелва от стратегически атомни подводници. Разработена е от компанията Lockheed Martin Space Systems. Цената на една ракета е 30 милиона $. Дълга е 13 метра и тежи 59 000 кг. Според специалисти UGM-133A "Трайдънт 2 " е най-ефективната ракета в арсенала на Съединени американски щати.
AGM-86B
Крилата ракета, способна да носи нуклеарни бойни глави. Стойността на една такава ракета е почти 1 милион $. Стартовото тегло на ракетата е 1430 кг, а общата ѝ дължина доближава 6 м. AGM-86B може да бъде изстреляна от стратегическия бомбардировач B-52.
Ядрена бомба B61
Това е главното нуклеарно оръжие на стратегическите нуклеарни сили на Съединени американски щати. Средното тегло на бомбата е 320 кг, а дължината ѝ е съвсем 4 м.
Русия "Топол М "
Балистична ракета, която се инсталира на военно транспортно средство или в специфични силози. Максималният обсег на полета ѝ е 11 000 км, а скоростта ѝ е 22 маха. Дължината ѝ е 22 м, тежестта - 47 000 кг. "Топол М " може да бъде оборудвана с нуклеарни бойни глави.
Р-36
Производството на балистични ракети Р-36 стартира през 1980-те години. Ракетата се изстрелва от силози и може да носи нуклеарни бойни глави. Дължината на ракетата е 32 м, тежестта - 209 000 кг.
9K720 "Искандер "
Руска ракетна система със междинен обхват, способна да носи нуклеарни бойни глави. Разработването ѝ бе една от аргументите, които подтикнаха Съединени американски щати да се отдръпват от контракта. Дължината на ракетната система е 7 м, тежестта - 3800 кг, а обсегът - 50-500 км.
Цар бомба
Общо са основани две такива бомби. Едната e взривенa по време на тествания, а другата към момента на въоръжение в съветската войска. Теглото ѝ е 27 тона, а дължината ѝ - 8 м.

Според специалиста по нуклеарни оръжия доктор Джефри Люис броят на нуклеарните оръжия не е главният аршин, а изказванията на Русия за по-мощен нуклеарен капацитет "почти несъмнено не подхождат на действителността ".

В изявление за Business Insider Люис съобщи, че ръководителите на Обединеното стратегическо командване на Съединени американски щати, които са виновни точно за нуклеарния капацитет, от няколко десетилетия настояват, че в случай че би трябвало да избират сред нуклеарните оръжия на Съединени американски щати и Русия, ще изберат своето лично.

Според Люис американският боеприпас в действителност не може да "унищожи цели континенти ", само че е по-подходящ за осъществяване на стратегическите задания на Съединените щати. "Американските ракети наподобяват повече на коли "Ферари ": красиви и основани за съвършено разрешаване на проблеми за дълго време ", сподели специалистът.

Той означи, че руснаците обичат да създават нуклеарни оръжия, които би трябвало да се модернизират на всеки 10 години, даже и да са по-ефективни от американските.

Една от разликите, които Люис уточни, е, че Съединени американски щати избират базирането в силози, до момента в който руснаците избират да "слагат ракети на камиони ", които той дефинира като "евтини ".

Американската нуклеарна триада е необятно известна във военната сфера. Тя съставлява три съществени платформи за изстрелване на американското нуклеарно оръжие: подводници, силози и бомбардировачи.

"Ние обичаме прецизността. Идеалното нуклеарно оръжие за Съединени американски щати е мъничък нуклеарен заряд, който влита право през прозореца и взривява постройката.

А руснаците избират да изстрелят 10 бойни глави освен в постройката, само че и в целия град. Добър образец за това е съветската въздушна акция в Сирия ", сподели Люис.

Източник: bg.rbth.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР