САЩ обявиха дипломатически бойкот на предстоящите Олимпийски игри в Пекин,

...
САЩ обявиха дипломатически бойкот на предстоящите Олимпийски игри в Пекин,
Коментари Харесай

САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин

САЩ оповестиха дипломатически протест на идните Олимпийски игри в Пекин, Китай. Това заяви на постоянен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, съобщи БГНЕС.

"Администрацията на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически или публични лица на Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин през 2022 година ", сподели говорителка на американския държавен глава.

В същото време обаче

американски спортисти ще могат да вземат участие на игрите,

посочи Псаки. "Спортистите от тима на Съединени американски щати се радват на цялостната ни поддръжка. Ще ги поддържаме на 100% ", сподели Псаки.

Вашингтон към този момент е уведомил сътрудниците си в чужбина за решението си, и ги прикани да вземат свои лични решения по отношение на присъединяване или безучастие в игрите в Китай.

По-рано политици от Канада, Норвегия, Съединени американски щати, както и представители на съвсем 200 правозащитни организации от разнообразни страни насочиха апели за протест на зимните игри, на които Китай е хазаин през идната година.

Причината са всеобщите репресии, приписвани на Китай в Синдзян-Уйгурския самостоятелен регион .

Пекин, както означи през март представителят на Министерството на външните работи на Китай Джао Лиджиан, изрично се опълчва на политизирането на спорта от обособени страни и организации, които се пробват под лозунга за отбрана на правата на индивида да нарушат огромни надпревари и да се намесват във вътрешните каузи на други страни. Националният олимпийски комитет на Съединени американски щати обаче не поддържа концепцията за протест на игрите в Пекин.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година Пекин беше определен за място на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 година

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР