САЩ налагат визови ограничения на 100 представители на беларуските власти

...
САЩ налагат визови ограничения на 100 представители на беларуските власти
Коментари Харесай

САЩ санкционират 100 представители на беларуските власти

Съединени американски щати постановат визови ограничавания на 100 представители на беларуските управляващи и свързани с тях лица , виновни съгласно Вашингтон за " подкопаването на демократичните институции " в Беларус, заяви държавният секретар Антъни Блинкън , представен от ТАСС.

" Днес разгласяваме стъпки за налагането на визови ограничавания на 100 представители на режим а и свързани с тях лица за присъединяване в подкопаването или накърняването на демократичните институции, а също и за възпрепятстване на прехода към народна власт в Беларус ", се споделя в писменото изказване на ръководителя на американската дипломация.

Блинкън разясни, че в него влизат лица на високопоставени постове в президентската администрация , министерството на вътрешните работи, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) , Централната изборна комисия , основната прокуратура , следствието, министерството на превоза, Главното ръководство за битка с проведената престъпност, " Белтелерадиокомпания " (беларуското радио и телевизия) и беларуските въоръжени сили. Санкционирани са и депутати, окръжни съдии, хора от службите за сигурност, представители на локалните управляващи и на управленията на държавни университети. Блинкън напомня, че от 2020 година поради подкопаване на демокрацията са наложени ограничаващи ограничения на 297 беларуски публични лица.

Блинкън разгласи и, че се не разрешава влизането в Съединени американски щати и на най-близките родственици на заместник-министъра на вътрешните работи, ген.-майор Николай Карпенков (който командва и вътрешните войски към беларуското МВР) и на командира на минското поделение на профилираните полицейски елементи ОМОН Дмитрий Балаба .

Самите Карпенков и Балаба са в американския санкционен лист още отпреди това. " Балаба и Карпенков изиграха забележителна роля в репресиите след фалшифицираните президентски избори на 9 август 2020 година ", съобщи Блинкън.

На 9 август 2020 година в Беларус бяха създадени президентски избори, на които за победител беше разгласен настоящият президент Александър Лукашенко. На второ място остана опозиционният претендент Светлана Тихановска, която не призна изборите и напусна Беларус. Веднага след оповестяването на резултатите избухнаха всеобщи митинги , които в първите дни прераснаха в конфликти с правоохранителните органи. Властите упрекнаха протестиращите в опит за държавен прелом.

Днешните наказания на Съединени американски щати се вкарват точно в деня на втората годишнина от изборите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР