САЩ могат да преместят войските, изтеглени от Афганистан, в страни

...
САЩ могат да преместят войските, изтеглени от Афганистан, в страни
Коментари Харесай

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

Съединени американски щати могат да реалокират войските, изтеглени от Афганистан, в страни от Централна Азия , написа " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на източници.

Изданието отбелязва, че Вашингтон се нуждае от бази за настаняване освен на военнослужещи, само че и на безпилотни летателни апарати, бомбардировачи и артилерия , с цел да обезпечи поддръжка за Кабул и да сдържа радикалните талибани.

По думите на представители на държавното управление на Съединени американски щати и Пентагона, като вероятни места за бъдеща дислокация на войски се преглеждат прилежащи на Афганистан страни от Централна Азия, страни от Персийския залив и обособени кораби на военноморските сили.

Според някои военни и представители на администрацията на американския президент Джо Байдън би било най-добре войските да бъдат ситуирани в Узбекистан и Таджикистан, които граничат с Афганистан. По този метод военните биха могли бързо да влязат в страната при положение на нужда. Източниците обаче са подчертали, че прехвърлянето на войски в тези страни ще бъде мъчно поради " огромното военно наличие " на Русия в района и възходящото въздействие на Китай.

Специалният представител на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад посети Узбекистан и Таджикистан през май, където разиска обстановката в прилежащата им страна. По думите на източниците на изданието Ташкент и Душанбе са изразили отвращение за разпространение на насилието и безпокойствие по отношение на обстановката.

Неназованите публични лица също по този начин са декларирали пред вестника, че към този момент не е имало претенции за разполагане на войски в нито една база в Централна Азия, а Министерството на защитата на Съединени американски щати в този момент претегля плюсовете и минусите. Държавният департамент и Белият дом също вземат участие във вземането на решението.

Както отбелязва " Уолстрийт джърнъл ", по-рано Съединени американски щати са имали две бази в Централна Азия: по една в Узбекистан и Киргизстан; и двете бяха употребявани за дислокация на сили и осъществяване на интервенции в Афганистан. Съединени американски щати напуснаха базата в Узбекистан през 2005 година и съвсем 10 години по-късно - в Киргизстан.

Въпреки влошените връзки на Вашингтон с Москва и Пекин, както настояват публични представители на Съединени американски щати и няколко други страни, те споделят интереса на Съединени американски щати за обезпечаване на непоклатимост в района. Централна Азия от своя страна желае да сътвори контраст на въздействието на Русия и Китай, написа вестникът.

Според изданието изтеглянето на американските войски от Афганистан може да завърши през юли.

По-рано американската администрация разгласи, че до 1 май ще стартира и до 11 септември ще приключи изтеглянето на войските от Афганистан в цялостна съгласуваност със съдружниците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР