САЩ имат намерение да подпишат договор с Гърция за модернизацията

...
САЩ имат намерение да подпишат договор с Гърция за модернизацията
Коментари Харесай

САЩ възнамеряват да модернизират гръцките F16 за 2,4 млрд. долара

САЩ имат желание да подпишат контракт с Гърция за модернизацията на нейните изтребители бомбардировачи F16 за към 2,4 милиарда $. Това разгласи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп на взаимна конференция след срещата сред него и гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

 © Българска телеграфна агенция
Съединени американски щати приканват Гърция да продължи икономическите промени и поддържат облекчаването на нейното дългово задължение " по виновен метод ", съобщи довечера американският президент Доналд Тръмп на взаимна конференция в Розовата градина на Белия дом с гостуващия гръцки министър председател Алексис Ципрас, съобщи ТАСС.
" Американците са солидарни с Гърция в процеса на възобновяване от икономическата рецесия, която наскоро нанесе вреди на тяхната страна. Аз поддържах премиера, който продължава да организира (икономически) промени, и отговорно потвърдих нашата поддръжка за проект по облекчение на дълговото задължение ", означи президентът.
Според него Гърция прави " чудесна работа ", борейки се за излизане от рецесията и преодолявайки тежките си проблеми.

Тръмп акцентира, че Атина и Вашингтон са постигнали " обилни триумфи в съдействието в икономическата сфера ". " Силна и процъфтяваща Гърция дава големи благоприятни условия за търговия със Съединени американски щати, за американски вложения и за основаване на работни места в Съединени американски щати ", уточни той.

Президентът даде висока оценка на приноса на Гърция за гарантиране на енергийната сигурност на Европа с поддръжката си за такива планове, като Трансадриатическия водопровод и построяването на обекти за полутечен природен газ. Това " разрешава да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители в Европа, в това число и на полутечен природен газ от Съединени американски щати, който евентуално ще се експортира ", сподели Тръмп.

Той похвали Гърция, че продължава да влага обилни средства за защита в границите на НАТО и добави, че неговата администрация е уведомила Конгреса за евентуалната договорка за рационализация на изтребителите F16 на гръцките Военновъздушни сили. Размерът на договорката може да доближи 2,4 милиарда $. Ройтерс прецизира, че Държавният департамент в понеделник е одобрил постигането на такава договорка.

Ципрас от своя страна сподели, че е имал " доста плодотворна полемика " с президента на Съединени американски щати, като добави, че двете страни споделят " полезностите на свободата и демокрацията ". Според него тази среща е " опция да укрепим нашето стратегическо партньорство ".

Гръцкият министър председател изрази мнение, че е значимо Турция да остане в НАТО и да продължи европейската си ориентировка макар настоящето напрежение сред Анкара и Брюксел. " Ние поддържаме курса на Турция към Европа. Уважаваме я като районна мощ и имаме вяра, че тя би трябвало да остане насочена към Европа ", акцентира той по време на конференцията в Белия дом.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР