САЩ и Япония обявиха в петък инициатива за подпомагане на

САЩ и Япония обявиха в петък инициатива за подпомагане на ...

САЩ и Япония обявиха двустранно партньорство за чиста енергияСАЩ и Япония обявиха в петък инициатива за подпомагане на борбата с изменението на климата, наречена Японско-американско партньорство за чиста енергия (JUCEP).

Според направеното съвместно изявление, партньорството има за цел "да подкрепи страните от Индийско-Тихоокеанския регион и в останалия свят, за да ускори усилията им за декарбонизация и да се постигне енергийна сигурност и устойчив растеж".

Ключовите области на сътрудничество в рамките на партньорството включват освен това възобновяеми енергийни източници, модернизация на електроенергийната мрежа, ядрена енергия и технологии за декарбонизация. В инициативата също така се отбелязва, че страните възнамеряват да ангажират частния и държавния сектор "за идентифициране и увеличаване на търговските възможности в енергийния преход и декарбонизацията".

Още през април японският премиер Суга обяви, че двете страни възнамеряват да работят заедно по борбата с изменението на климата, като този въпрос ще бъде и една от основните теми за разговори по време на започналата в петък среща на върха на Г-7.

Източник: bnr.bg