САЩ и техните съюзници нанесоха удари, с които стовариха технологичната

...
САЩ и техните съюзници нанесоха удари, с които стовариха технологичната
Коментари Харесай

"Файненшъл таймс": Ударите на САЩ в Сирия не донесоха промяна

Съединени американски щати и техните съдружници нанесоха удари, с които стовариха софтуерната си мощност върху Сирия. Но с офанзивата, при която бяха изстреляни 105 ракети, държавното управление на американския президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила не оказа изключително влияние върху хода на продължаващата от седем години революция в Сирия, нито спомага за премахване на сирийския президент Башар Асад, който упреква в причиняване на филантропична злополука, написа английският в. "Файненшъл таймс ".

Американски военни командири споделиха, че при удара е било атакувано сърцето на сирийската стратегия за химически оръжия, а Тръмп разгласи, че задачата е изпълнена, само че все пак не е ясно дали обектите за произвеждане и депозиране на химически оръжия на сирийския режим са изцяло унищожени. Мнозина от сирийската съпротива приветстваха удара, само че се тревожат, че той няма да е задоволителен, с цел да спре Асад да употребява още веднъж химически оръжия, акцентира "Файненшъл таймс ".

За множеството сирийци, които от години понасят страданията на войната, съвсем нищо не се промени след ракетната офанзива на Съединени американски щати и техните съдружници, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс ". В столицата Дамаск стотици хора демонстрираха в поддръжка на Асад, чиято власт не беше разтърсена. В град Ракка, който наскоро беше освободен от контрола на групировката "Ислямска страна " (ИД), експерти обезвредиха мини, оставени от джихадистите. Хиляди хора в Дума - мястото на съобщаваната химическа офанзива, поради която бяха нанесени американските удари, търсеха заслон, откакто станаха част от милионите други сирийци, принудени да изоставен домовете си. А на фронтовите линии, разделящи враждуващите страни в Сирия, боевете продължиха, както е от години.

Според "Ню Йорк таймс " най-малко към този момент в Сирия ще се резервира мъчителното статукво: многопластов спор, при който сирийците са въвлечени в борби сред световни и районни сили. Организация на обединените нации ще продължи да провежда договаряния, които не водят до мир, а Съветът за сигурност ще остане прекомерно разграничен, с цел да спре кръвопролитията.

Някои упорстват, че единственият реален метод да се постави завършек на войната, да се предотврати възобновление на джихадистите и да се даде опция на Сирия да продължи напред е да се признае, че Асад, подпомаган от Иран и Русия, ще остане на власт и на процедура да му се разреши да завоюва. Те настояват, че откакто спрат бойните дейности, може да се пристъпи към споразумяване на другите значими въпроси в Сирия - борбата сред Турция и кюрдите, сенчестата война сред Иран и Израел и възобновяване на разрушените обитаеми места, което да разреши да се завърнат бежанците, показва вестникът.

Подобни огромни отстъпки в интерес на Асад са анатема за Вашингтон и други западни столици, където политическите дейци считат, че сирийският президент би трябвало да бъде осъден за своята свирепост във войната, и споделят, че няма да спомагат за възобновяване, до момента в който той продължава да е на власт.

Някои възразяват, че в случай че Западът откаже да влага нужните запаси за установяване на бъдещето на Сирия, напъните му за наказване на Асад ще утежнят живота на елементарните сирийци. Ракетните удари нямаха за цел да смъкват Асад, да навредят на съветските и иранските му съдружници или да защитят гражданското население от принуждение. Всъщност те бяха деликатно планувани и осъществени, с цел да не доведат до смяна на цялостната динамичност на спора и да предпазят Съединени американски щати от по-голямо замесване във войната, разяснява "Ню Йорк таймс ".

Западните съдружници подхващат дипломатическа атака след ракетните удари против Сирия, написа английският в. "Гардиън ". Те имат намерение да призоват Организация на обединените нации да стартира обстойно следствие на сирийските ресурси от химически оръжия. Целта е да се покаже, че западната военна интервенция е част от по-голяма политическа и дипломатическа тактика за дефинитивно унищожаване на химическите оръжия от Сирия, отбелязва лондонското издание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР