САЩ и Русия се опитаха да понижат напрежението в петък

...
САЩ и Русия се опитаха да понижат напрежението в петък
Коментари Харесай

САЩ и Русия опитаха да охладят страстите около украинската криза

Съединени американски щати и Русия се пробваха да намалят напрежението в петък в разгорещеното опълчване за Украйна, макар че значителен пробив във връзка с рецесията не бе изработен. Това съобщи Асошиейтед Прес.

" Не чакахме през днешния ден да се случат някакви огромни пробиви, само че имам вяра, че в този момент сме на по-ясен път към взаимното схващане на позициите си ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън пред кореспонденти след срещата с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Женева.

Според Блинкън Лавров е повторил, че Русия няма желание да нахлува в Украйна, само че Съединени американски щати и техните съдружници не са уверени в истинността на изказванието. " Гледаме това, което е очевидно за всички, основни са делата и дейностите, а не думите ", уточни той.

От своя страна Лавров назова диалозите " градивни и потребни " и съобщи, че Съединени американски щати са се съгласили да дават писмени отговори на съветските претенции по отношение на Украйна и НАТО идната седмица. Това би могло най-малко да отсрочи идна експанзия с няколко дни.

" Не мога да кажа дали сме на прав път или не. Ще го разберем, когато получим писмения отговор на Съединени американски щати на всички наши оферти за гаранции за сигурност ", добави той.

Лавров сподели, че разговорът ще продължи и изрази вяра, че пристрастеностите към Украйна ще се охладят. Блинкън също сподели, че са постигнали единодушие за значимостта дипломатическите старания да продължат.

Москва изиска от НАТО да обещае, че на Украйна в никакъв случай няма да бъде разрешено да се причисли към Алианса. Също по този начин желае съдружниците да изтеглят войските и военното съоръжение от България и Румъния.
 Русия изиска силите на НАТО да изоставен България и Румъния
Русия изиска силите на НАТО да изоставен България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които разисква със Запада

Съединени американски щати и НАТО изрично отхвърлиха тези претенции и обявиха, че съветският президент Владимир Путин знае, че те не могат да се осъществят. Допълниха, че са отворени за по-малко трагични стъпки. Блинкън акцентира, че Съединени американски щати да вземем за пример биха били склонни на среща сред Путин и американския държавен глава Джо Байдън, в случай че тя би била " потребна и продуктивна ".

Русия разположи към 100 000 бойци наоколо с границата с Украйна в последните седмици, което провокира опасения, че се приготвя инвазия. Страната отхвърля да има сходни планове.
 Блинкън: Кризата с Украйна е с световни последствия
Блинкън: Кризата с Украйна е с световни последствия

Решаващ миг за Русия и Запада, каквото и да избере Русия, ще срещне обединени съюзници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР