САЩ и Русия са на противоположни мнения дали евентуалното излизане

...
САЩ и Русия са на противоположни мнения дали евентуалното излизане
Коментари Харесай

САЩ не смятат за опасно връщането на ракетите със среден обсег

САЩ и Русия са на противоположни отзиви дали възможното излизане на Вашингтон от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват би било рисково за международния мир. Съветникът на американския президент по националната сигурност - Джон Болтън, сподели в Москва, че съветските предизвестия към Доналд Тръмп са пресилени. Руският президент Владимир Путин съобщи, че би било потребно да продължи директният разговор с Доналд Тръмп и предложи това да стане на 11 ноември в Париж - по време на срещата на върха във връзка 100-годишнината от края на Първата международна война. Според Болтън, Тръмп не би имал нищо срещу.


В началото на диалога им в Кремъл президентът Путин означи пред Болтън, че е изумен от недружелюбните дейности на Вашингтон по отношение на Москва, които не са предизвикани безусловно от нищо.

Повод за думите на съветския президент беше следващият вербален залп от президента на Съединените щати във връзка контракта от заника на Студената война, с който бяха отстранени американските и руските нуклеарни и стандартни наземни балистични ракети с обхват до 5500 километра.
Владимир Путин, президент на Русия: Доколкото си припомням, на герба на Съединените щати е изобразен орел. От едната страна той държи 13 стрели, а от другата - маслинова клонка, като знак на миролюбивост. Въпрос - да не би орелът ви да е изкълвал всички маслини и да са останали единствено стрелите?
Преди това във Вашингтон Тръмп съобщи, че ще надгражда американския боеприпас. И това не било опасност единствено към Путин:
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Заплаха е за който желаете! За Китай, за Русия и за всеки, който желае да играе тази игра. Не става! Не може да ми я играете на мен!
Путин предложи да продължи стартираният през лятото в Хелзинки директен разговор сред него и Тръмп. И даже уточни дата и място - на 11 ноември в Париж, на срещата на върха във връзка 100-годишнината от края на Първата международна война.

Пред Би Би Си по-късно Болтън съобщи, че няма заплаха от нова оръжейна конкуренция - просто договорът за ракетите със междинен обхват към този момент бил стар. Същите опасения имало и при излизането на Съединените щати преди 17 години от контракта за противоракетната защита, само че действителността в този момент показвала, че с това те не са станали по-силни.

А пред радио " Ехото на Москва " Болтън даде да се разбере, че не хипотетичните нарушавания от Русия са най-големият проблем, който вижда Тръмп по отношение на ракетите със междинен обхват. А необвързаните с контракта за тях Китай и Северна Корея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР