САЩ годишно харчат над $600 млрд за постигане на целта

...
САЩ годишно харчат над $600 млрд за постигане на целта
Коментари Харесай

Богатите САЩ пилеят щури пари за малко ефективни военни проекти

САЩ годишно харчат над $600 млрд за реализиране на задачата си да запазят статута си на световен хегемон. Въпреки това на Пентагона му става все по-трудно да сдържа главните си съперници Китай и Русия. Всяка година Америка заделя десетки милиарди за „ супероръжия, само че не постоянно реализира поставените цели. Авионосец без авиация

CVN-78 Gerald R. Ford е първият авионосец от ново потомство, издигнат в Съединени американски щати през последните 40 година Той още няма самолети. Предполага се, че на палубата му ще бъдат основани палубни бомбардировачи F/A-18E/F Super Hornet и изтребители пето потомство F-35C с отвесно политане. Общите вложения без авиационната техника могат да доближат $14 милиарда

През юни 2016 година изявления на организация Bloomberg стопираха въвеждането му в строя поради съществени неизправности: недостатъци в системите за политане и кацане, в системата за ръководство на въздушното придвижване. Неизправни се оказали 11 подемника на муниции. Едва ли ще бъде дефинитивно подготвен преди 2020 година, а строителството му е почнало през 2005 година

ВМС на Съединени американски щати имат 12 боеспособни авионосеца, други 10 се намират в запаса, напомня Робър Фърли от The National Interest. Сега е в градеж самолетоносачът John F. Kennedy, през 2018 година може да бъде заложен и трети.

Изтребител за $55 млрд

Първият полет на F-35 е изпълнен през октомври 2000 година, само че и до момента не са отстранени непрекъснато появяващите се нови недостатъци. Самолетоносачите към момента разчитат на F/A-18E/F Super Hornet, а гръбнак на Военновъздушни сили не престават да са F-15, F-16 и F-22.

От Lockheed Martin настояват, че са създали гражданска война в самолетостроенето, някои специалисти обаче имат запаси в скоростните и маневрените характерности на самолета, в неговите качества да преодолява всяка система за Противовъздушна отбрана.

Отделно са рецензиите във връзка с цената на самолета. В създаването са вложени $55,1 млрд, въпреки в другия изтребител от пето потомство F-22 са вложени $66,7 милиарда

Имитация за ПРО

В американските медии са чести сериозните изявления във връзка развиването на световната система за ПРО, чиято цел е отбрана на територията на Съединени американски щати от МБР на Русия и Китай.

Вече 16 година Съединени американски щати влагат в основаването на наземни обекти (РЛС и пускови установки THAAD), както и модернизацията на системата за ПРО с морско базиране. Като най-ефективна отбрана се смята корабният комплекс Aegis с ракети-прехващачи SM-3.

По информация на Defense News, за 2018 година Агенцията за ПРО на Съединени американски щати желае $7,9 млрд, което е с $379 млн повече от сегашната 2017 година Реалните потребности обаче са в пъти повече. Само един комплекс THAAD коства към $1 милиарда

САЩ вкараха през 2009 година галактическо следене на стартовете на МБР (STSS) и изграждане на нови стратегически радари. Според американски специалисти даже в дълготрайна вероятност Пентагонът няма да разчита на напълно надеждна ПРО. Причината е, че системата за ПРО може да се оправи с единични ракети, само че ще бъде безсилна срещу масирана офанзива със стотици отделени бойни глави.

Оръжия на бъдещето

През 2016 година Центърът за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати разгласява отчет, съгласно който от федералната хазна са изхарчени $51,2 млрд за реализация на 15 огромни плана, които по този начин и не са приключени поради отхвърли на Пентагона да продължи финансирането им.

Според документа, $18,2 млрд са изразходвани за „ оръжия на бъдещето” за сухопътните войски, $7,9 млрд за разузнавателно-ударния вертолет RAH-66 Comanche, $5,8 млрд за полярно-орбитална система от спътници за действен надзор на околната среда, $5,2 млрд за бордова лазерна система за Военновъздушни сили.

Сред изоставените планове се оказа президентския вертолет VH-71 ($3,7 млрд), за експедиционна БМП ($3,3 млрд), за многоцелеви аероплан з ауправление и ориентиране E-10 ($1,9 млрд), инфрачервена система с галактическо базиране на ранното разкриване на стартовете на МБР ($1,5 млрд).

В Съединени американски щати пораждат подозрения в адекватността на разноските за развиване на робототехниката. От изказванията на следва, че във въоръжените сили „ служат” над 1000 самостоятелни машини (извън БЛА) и някои от тях са взели присъединяване в задачите в Афганистан и в Близкия Изток.

Няма обаче нито едно известие за действително бойно потребление на наземни роботи. Например компанията Boston Dynamics съвсем 15 година се пробва да сътвори уред за транспорт на товари за спецназа. Конструкторите създали робот муле под името BigDog или AlphaDog, само че той работи доста шумно.

Екип на БЛИЦ (по изявления в непознати медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР