САЩ гледат на планирания газопровод Северен поток 2 между Русия

...
САЩ гледат на планирания газопровод Северен поток 2 между Русия
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън: Северен поток 2 е заплаха за Европа

Съединени американски щати гледат на планувания газопровод " Северен поток 2 " сред Русия и Германия като на опасност за енергийната сигурност на Европа, сподели американският държавен секретар Рекс Тилърсън, представен от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските страни се притесняват, че газопроводът ще ускори зависимостта на Европа от съветския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари спомагателни доходи, с които да финансира още по-голямо повишаване на военната си мощност по границите на Европейския съюз.

" Както и Полша, Съединени американски щати са срещу " Северен поток 2 ", тъй като считаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и непоклатимост в Европа ", сподели Тилърсън на взаимна конференция с полския външен министър Яцек Чапутович след диалозите им във Варшава. " Нашата съпротива (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически ползи ", добави държавният секретар, заяви Дарик.

Северните европейски страни показаха своите опасения за сигурността поради тръбата, която ще бъде положена край техните крайбрежия по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от съществуването на по-евтин газ и споделят, че всяка спомагателна газова инфраструктура може да способства за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, базирайки се на неотдавнашно изказване на немското икономическо министерство.

Агенцията напомня, че и Полша към момента задоволява към две трети от потреблението си на газ с импорт от Русия. Тя обаче влага обилни средства в построяването на терминал за полутечен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дълготраен контракт за покупка на полутечен газ от Съединени американски щати. " Ние сме горди, че поддържаме енергийната диверсификация и сигурността на Полша ", Каза Тилърсън през днешния ден.

Двамата външни министри се ангажираха също по този начин да засилят отбранителното съдействие сред Полша и Съединени американски щати. Чапутович сподели, че Варшава би желала Съединени американски щати да засилят военното си наличие в страната. " Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците възприятие за сигурност и ние сме признателни за това. Искаме това наличие да се ускори и да стане непрекъснато ", уточни той, представен от АП.

Полско-американското отбранително съдействие получи мощен подтик предходната година с разполагането на към 5000 американски бойци в Полша като част от две обособени задачи - американска и натовска. Тези задачи имат за цел да вдъхнат убеденост на съдружниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има съществено желание да ги пази от съветска експанзия, показва АП.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР