САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Япония и Южна Корея са част

...
САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Япония и Южна Корея са част
Коментари Харесай

Китай и светът увеличава мерките срещу новия вирус

САЩ, Франция, Англия, Германия, Япония и Южна Корея са част от страните, решили да стартират евакуация на жителите си от Ухан.

Редица страни започнаха да изтеглят жителите си от китайски град Ухан, откъдето потегли болестта с новия ковид. Мерки подхващат Съединени американски щати, Франция, Англия, Германия, Япония и Южна Корея са част от страните, решили да подхващат тези дейности. В същото време карантината в Ухан и други китайски градове включва нови ограничавания поради разпространяването на вируса.

Финансовите пазари не престават да са обезпокоени за отрицателните резултати от болестта върху китайската стопанска система, която е главен мотор на международния напредък.

Повече заболели

Китай разгласи, че жертвите на ковид в страната към този момент са 106 души, откакто ден по-рано те бяха 81. Вече има първи смъртен случай в Пекин, откакто имаше подобен и в Шанхай. Заразените са минимум 4515 души, а в понеделник бяха 2835 болни. Като добра вест може да се одобри фактът, че към този момент болните отвън Китай са едвам няколко десетки, а в Европа те са четирима – трима във Франция и един в Германия.

Нови ограничения

Властите в Китай пробват да лимитират разпространяването с още ограничения. Началото на втория период на образователната година е отсрочено за неопределен срок в учебни заведения и университети в цялата страна. Стотици междуградски влакове няма да потеглят. В самия Ухан блокадата, почнала с ограничавания на градския, жп и въздушен превоз предходната седмица, в този момент обгръща и персоналните коли, опитващи да изоставен града. Кметът обаче предизвести, че 5 млн. души са напуснали града преди началото на новогодишните празници и блокадата.

Германия разгласи, че се включва в напъните за извеждане на европейски жители от епицентъра на болестта и към 90 души от страната ще бъдат евакуирани от Ухан. Франция ще се погрижи за няколкостотин от близо 800 души, които работят в града (в града са една трета от френските вложения в Китай). Подобни ограничения ще вземат Испания, Канада и Япония. Съединени американски щати ще изтеглят главно дипломатически чиновници и " стеснен брой " от останалите американци в Ухан.

Икономическите резултати

Компании също взеха решение да лимитират пътуванията или да изтеглят чиновниците си. Фейсбук изиска от работещите за обществената мрежа да се въздържат от пътувания до континентален Китай, в случай че не е неотложно, а на основания си в Китай личен състав подреди да работи от вкъщи. Сходни ограничения разгласи швейцарската банка Credit Suisse, а японската Nissan ще изтегля чиновниците си, както ще създадат и други автомобилни производители.

Финансовите пазари предстоящо реагираха със съществени спадове на болестта. Над 97% от акциите в паневропейския показател Stoxx 600, който спадна с 2.3% в понеделник, поевтиняха. Общият размер на понижената капитализация на този европейски показател беше към 180 милиарда $, отбелязва Reuters. Най-тежък e ударът по компании от бранша на първокласните артикули, самолетните компании и хотелиерския бизнес. От експлоадирането на здравната рецесия в Китай европейските компании за първокласни артикули се обезцениха с над 50 милиарда $.
Секторът за съществени първични материали, който е мощно изложен на въздействието на Китай се намали с 4.3%.

Американските показатели приключиха понеделник със спад поради терзанията, че вирусът може да повлияе на международната стопанска система. Dow Jones Industrial Average се намали с 1.5%, S&P 500 – с 1.4%, а софтуерният Nasdaq Composite – с 1.8%. Данните демонстрират, че Dow Jones и S&P 500 са отчели най-голямото на ден намаляване от октомври 2019 година

Традиционни убежища като златото и японската йена записаха растежи, защото вложителите търсят сигурност, очаквайки евентуалното икономическо въздействие на вируса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР