Съседски войни зарази паспортите на сградите ще пламнат у нас.

...
Съседски войни зарази паспортите на сградите ще пламнат у нас.
Коментари Харесай

Съседски войни за паспортите на сгради

Съседски войни болести паспортите на постройките ще пламнат у нас. Причината е, че техническите паспорти са наложителни, компаниите вземат скъпо, а с цел да се наемат е консенсус сред хората в блока за парите, огледите и нужните поправки на тръби, дограми и кабели. Накрая документът може да излезе златен.

От 240 до 480 лв. ще коства новият механически паспорт за общоприет апартамент от 60 квадрата в жилищен блок, строен преди 1999 година. Причината е, че сега компаниите, които вършат обследването, взимат сред 4 и 8 лв. на квадратен метър.

Техническите паспорти на постройките към този момент са наложителни и всички притежатели би трябвало да се снабдят с такива до края на идната година.

Сградите, строени след 2007 година, имат обследвания. За тях ще е нужен единствено документ от общината.

У нас най-вече жилища има в панелните блокове. Те самите са общо 18 900 и са ситуирани в 120 жилищни комплекса.

Какво ще съдържа техническият паспорт? В него ще има данни за:
механичното противодействие на сградата;устойчивостта и сигурността при пожар;хигиена и здраве;околна среда;достъпност и сигурност при експлоатация;защита от шум;икономия на сила и топлосъхранение, както и стабилно потребление на естествените запаси.
Ако до края на 2022 година притежателите на жилища останат без механически паспорт, общините ще разпореждат услугата на компании по собствен избор. Енергийните специалисти настояват, че техническият паспорт е значим: „ Ще се разбере постройките ни дали са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна сигурност, какъв брой са правилни нашите наематели и комшии “, съобщи пред бТВ Валентина Узунова от камарата на енергийните специалисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР