Със заявката, че ще разпусне Народното събрание на 16 септември,

...
Коментари Харесай

Съдебната реформа провали два поредни парламента. Или обратното?

Със поръчката, че ще разпусне Народното събрание на 16 септември, президентът Румен Радев даде нов късмет на Народното събрание да одобри най-малко един от законите, свързани със правосъдната промяна - изваждането на Бюрото за отбрана от контрола на основния прокурор и даването му на министъра на правораздаването. След демонстративния бойкот на 46-ия парламент от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи и фарсовите осъществявания на " ИТН ", гарнирани с протакането с процедурни причини от председателката на Народното събрание Ива Митева, окончателното гласоподаване на този закон би било дребна, само че знакова крачка в ограничение на властта на повелителя на статуквото - основния прокурор Иван Гешев.

Ако това стане, то няма да е победа, а оскъдна и тъжна равносметка на фона на огромните очаквания за правосъдна промяна, която 46-ото Народно заседание трябваше да извърши. Голяма част от законите, с които трябваше да стартират измененията в правораздаването, бяха подготвени още от предходния парламент и по тях даже беше заявено нужното болшинство от партиите на митинга - " Демократична България ", " Изправи се БГ! ", " ИТН! " и Българска социалистическа партия.

Закриването на спецправосъдието, разширение на правосъдния надзор върху прокуратурата, като се стартира с отводите да се образува досъдебно произвеждане, унищожаване на предварителните инспекции, усилване на отчетността и прозрачността в прокуратурата и на основния прокурор, същностна промяна на Висш съдебен съвет, промяна на КПКОНПИ дори и така нататък - по всички тези тематики имаше сякаш заявено единодушие, че са предпочитани.

Трябваше да бъде търсено решение и на кардиналния проблем, че в българската правна система основният прокурор като член на Висш съдебен съвет избира ръководителите на двете висши съдилища, и тъкмо подобен избор следва тази есен. Трябваше да се избере нов състав на Инспектората към Висш съдебен съвет, чиито членове към този момент година и половина си получават високите заплати при изискванията на изминал мандат, когато и актовете им са със противоречива легитимност. Трябваше да се избере най-малко един нов парламентарен арбитър.

Нищо от това не се случи, а второ следващо Народно заседание бива проваляно с демонстративна надменност от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, прекомерно неправдоподобна некомпетентност от страна на " ИТН ", с цел да не провокира подозрения за съучастничество, и явна координация за резултата от тези дейности.

От всички тези предпочитани задания на 46-ото Народно събрание остана единствено опцията за гласоподаване на измененията за Бюрото за отбрана в закона за отбрана на очевидците. Малка крачка, само че знакова, тъй като води до лишаване на един значим властови запас на основния прокурор, който по едно и също време е употребен като инструмент за принуда, само че и като знак на неговата недосегаема и безспорна власт. Ако някой се е съмнявал точно в тази безспорна власт на основния прокурор в български условия (независимо кой е той), то последните два месеца в сегашния парламент, а и късата история на предходния дадоха нови доказателства за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР