Със завръщането си към работните места хората повече отвсякога ще

...
Със завръщането си към работните места хората повече отвсякога ще
Коментари Харесай

Офис в GORA-та

Със завръщането си към работните места хората повече отвсякога ще се нуждаят от по-бърз достъп до офиса, по-високо качество на въздуха и по-близък контакт с природата. Бизнес център GORA е подготвен за бъдещето

Най-красивите пейзажи са тези, в които откриваме цялостна естетика сред природата и сътвореното от индивида. За страдание, през последните години градската среда в мегаполисите се свързва най-вече с бетонните мастодонти, закриващи хоризонта, а стремежът към застрояване постоянно изяжда дребните зелени оазиси в града.

С смяната на настройките на хората към устойчиви способи на живот и работа обаче напълно естествено виновните вложители се насочиха към планове, осигуряващи нова среда, обърната към природата.

С такава идея е основан Бизнес център GORA (Green Office and Residential Area). Той е част от мултифункционалния план на вложителя „ БГ РЕИ “ с архитект „ Иво Петров – Архитекти “, включващ и четири жилищни здания. Комплексът е ситуиран на 19 декара в столичния квартал „ Кръстова вада “. Основно преимущество е дейната връзка с града и близостта с парковата и горската територия на четвъртия зелен чеп в София, който носи пресен въздух от планината към центъра. Офис постройката е от северната страна на имота, ситуирана на актуализирания до там бул. „ Филип Кутев “ и входа на парк „ Лозенец “, в непосредствена непосредственост до Южния парк  и Ловния парк. От останалите три страни комплексът е заобиколен от река Драгалевска и зелени площи, върху които не е разрешено застрояване. Заради концепцията на плана „ да живееш все едно не си в града “ в жилищната част има единствено 62 жилището. Те са с панорама към Витоша, а 10 хиляди кв.м от комплекса са превърнати в парк за живущите.

Повече пространство и сила за работа

Бизнес център GORA предлага седем етажа офиси клас А, всеки от които е по 2159 кв.м. Те може да бъдат разделяни на 4 изцяло независими елементи. Минималната наемна повърхност на общоприет етаж е към 500 кв.м, а на партерните пространства се оферират и по-малки квадратури. Работните места са до прозорците, с директен достъп до слънчева светлина. Всеки етаж има лична тераса, налична от всички офис пространства. Панорамната панорама към Витоша е спомагателен плюс, а разходката в околните паркове по време на обедната отмора подсигурява опция за пълноценна почивка на работещите. На приземния етаж има кафене и ресторант.

Обърнати към природата

В зеления кулоар, който включва територии по поречията на реките Слатинска и Драгалевска чак до Борисовата градина, бизнес център GORA се вписва напълно естествено освен поради разположението си. Фасадата от естествени материали е в унисон с парка и реката. Северната част – лицето на постройката – е напълно стъклена стена, което разрешава оптимално навлизане на светлина.

Специален архитектурен детайл е облицовката от ламинам на южната фасада, която е употребена отчасти и за източната и западната. Това са керамични плочи от кварцов пясък – опция на материали като мрамор и камък, които  оказват по-голямо отрицателно въздействие върху околната среда. 

Сградата разполага с два самостоятелни източника на електрическо зареждане, поддържащи 100% от потребностите ѝ, за разлика от множеството новопостроени здания, при които вторият е с потенциал да зареди единствено осветлението, общите елементи и асансьорите.

Допълнителен екодетайл в плана GORA e събирането в специфични резервоари на дъждовната вода, с цел да се употребява за напояване и промиване на тоалетните.

Въздух като в парка

Още нещо прави Бизнес център GORA освен прелестно, само че и здравословно място за работа. Вентилационната система нa FlдktGrоuр обезпечава идеално качество на въздуха с равнище на О2 като в парка. 

Високоефективната система с охладителни греди Chilled Beams дава опция да се поддържа самостоятелен надзор на зоната във всяко помещение, на всеки етаж от постройката, като разноските за ползване се регистрират самостоятелно. Тя работи със 100% чист въздух, което доста понижава риска от разпространяване на прахуляк, бактерии и вируси, присъщи при другите ОВИ системи. Това е изключително значим детайл в изискванията на пандемията от COVID-19, в която разбрахме, че въздухът в затворените пространства с климатици може да е главен преносител на болестта.

Изградените въздухопроводи са с доста високо равнище на компактност и са в сходство с най-високите стандарти в Европейски Съюз – отговарящи на лечебни заведения и лаборатории. Друг плюс е, че заради липса на вентилатори няма съвсем никакъв звук.

Това е извънредно качествена система, каквато малко офиси в Европа имат и инвестицията в която се възстановява – спад в болничните, благоволение на чиновниците, работливост поради чистия въздух.

Всичко това прави Бизнес център GORA друг от всеобщите офис здания. Той е основан от хора за хора, които се усещат виновни за бъдещето.

Чист достъп

Придвижването до офис постройката е комфортно както с градския превоз, по този начин и с автомобил с помощта на връзката с булевардите „ Черни връх “, „ Симеоновско шосе “ и „ България “. Метростанция „ Витоша “ е на 500 метра. В нeпocpeдcтвeнa близocт са „ Пapaдaйз Цeнтъp “, бoлницa „ Bитa “ и „ Aджибaдeм Cити Kлиниĸ “, в близост има yчилищa и дeтcĸи гpaдини.

Зоните за паркиране в постройката са надземни и подземни със 162 паркоместа. Помислено е и за все по-голямото нахлуване на електрическите коли, като са планувани 26 зарядни станции. 

Още една екстра кореспондира с желанинието за екосъобразен живот – до GORA може да се стигне и с колело по близката велоалея, която потегля от центъра. За хората, които желаят да употребяват напредването до работа за утринната си доза спорт, постройката предлага паркинг за колела, както и съблекални и душове, налични за всички наематели.

Специалното внимание, което е обърнато на икономисването на енергия, водната успеваемост, понижението на излъчванията на СО2, ръководството на ресурсите и чувствителността към тяхното влияние, е донесло на парцела златен документ LEED (Лидерство в енергийния и екологичния дизайн) според условията за стабилно строителство.

Автор: Даниела Денева. Текстът е от новия брой на списание " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР