Със затопляне на времето кърлежите стават истинска напаст, особено за

...
Със затопляне на времето кърлежите стават истинска напаст, особено за
Коментари Харесай

Какви болести пренасят кърлежите и как да се предпазим - съветва д-р Андреева

Със стопляне на времето кърлежите стават същинска злина, изключително за децата. Не всяко захапване обаче значи, че детето ще се разболее от някоя болест. Заразени са към 1/5 от паразитите.

Единственият метод да се разбере има ли заплаха от заболяване при захапване от кърлеж е паразитът да се изследва в паразитологична лаборатория след изваждането му.

Няколко са заболяванията, които кърлежите придвижват:

Лаймска болест. Болестта се демонстрира от 3 до 30 дни след захапване от кърлеж, само че в някои случаи след месеци и години. През първият етап се следят кожни промени. На мястото на захапване се появява зачервяване вид “биволско око”- непрекъсната възходящо, по-светло в средата. Болният усеща парене, сърбеж, болежка, има грипиподобни недоволства.

Вторият етап настава след към два месеца и визира разнообразни органи и системи. Увреждане на нервната система се следи в 40% от случаите –менингити,неврити.

Най-честа при децата е периферната пареза на лицевия нерв – при усмихване устата се изкривява, едното око мъчно се затваря. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни болести, само че те са по-редки.

Третият етап настава в към 10% от заболелите след три месеца до две и повече години с затруднения в засегнатите органи. Често се развива артрит на огромните стави. Лечението е с антибиотици.

Заболяването не се предава от човек на човек.

Марсилска тресчица. Преносител на болестта е кучешкият кърлеж. Инкубационния интервал е 3-7 дни. Заболяването стартира ненадейно с висока температура 39-40 градуса, настинка, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лекуване и над 20 дни без лекуване.

Към третия ден се появява присъщия за заболяването обрив – първоначално червени петна, които минават в пъпки. През този стадий на мястото на ухапването се развива инфекциозен мъчителен развой с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в прилежащите лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм.

Лечението е с широкоспектърни антибиотици от тетрациклиновата група.

 Thinkstock

Ку-треската се предизвиква главно от селскостопански животни инфектирани от инфектирали кърлежи. Затова най-чести жертви са селскостопанските служащи. Заразата се предава посредством поемане на пръски или прахуляк, съдържащи причинителя, само че също и посредством консумация на инфектирани скотски артикули.

Инкубационният интервал е 3-30 дни. Болестта стартира с висока темпертура, настинка, мускулни и ставни болки. Повечето от заболелите развиват пневмония. Профилактиката изисква внимание при работа с животни, а млякото и месото да се употребява след термична обработка.

Кримска-конго хеморагична тресчица е най-опасната, само че за благополучие и най-рядката болест, излъчена от кърлежи. Освен от захапване от кърлеж, заразяването става и при досег с кръвта на болния (медицински персонал). Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и значителни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи, които могат да доведат до летален излаз.

Как да се предпазим от захапване?

Не позволявайте на децата да се търкалят по тревата, изключително по места, където се знае, че има кърлежи.

При разходка в тревисти и гористи местности облечете децата уместно: дълги ръкави и крачоли, завързани най-после или вмъкнати в чорапите, с цел да не влизат паразитите под дрехите; бели чорапи и светли облекла, с цел да се виждат елементарно кърлежите.

 Thinkstock

След разходка в тревиста околност облеклата се изпират, а детето подробно се преглежда.

Домашното куче би трябвало да се почиства постоянно от паразити, само че постоянно с ръкавици.

За по-голяма сигурност могат да се употребяват продаваните в аптеките репеленти – препарати, с които се намазва кожата на детето и се отблъскват паразитите.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР