Със заповед на областния управител Минчо Афузов се въвежда повишена

...
Със заповед на областния управител Минчо Афузов се въвежда повишена
Коментари Харесай

Затягат мерките в Сливенско заради птичия грип

Със заповед на регионалния шеф Минчо Афузов се вкарва нараснала епизоотична подготвеност в Сливенска област във връзка с заболяването „ инфлуенца по птиците “.

На изключително съвещание на Областната епизоотична комисия бяха утвърдени ограничения, указани от Българската организация по храните, против разпространяването на заразното заболяване. Случаи на инфлуенца към този момент няма в Сливенска област. На територията на страната обаче са регистрирани пет огнища, оповестиха от Областна администрация.

Болестта се предава посредством екскрементите на дивите птици и се развива бързо. Смъртността е до 98 % и това предизвиква значими материални загуби. В Сливенска област има шест огромни птицеферми в общините Нова Загора и Сливен. В тях се отглеждат близо 900 000 птици.
свързани новини3557на 04.12.20213029на 26.04.2021
Дейността им се прави при прецизно съблюдаване на всички ограничения за биосигурност и написаните ветеринарномедицински условия. Фермите са обект на регулярен надзор. По тази причина решенията за предварителна защита, признати от Областната епизоотична комисия, са ориентирани към притежателите, които отглеждат домашни птици в дворовете си или в дребни стопанства.

За задачата кметовете на обитаемоте места и лицензираните ветеринарни лекари би трябвало да проведат разяснителна акция измежду популацията за заплахата от разпространяване на инфлуенцата.

Птиците би трябвало да се отглеждат единствено в обособените за това покрити площи, без да се позволява излизането им тук-там за публично прилагане. Фуражите би трябвало да се съхраняват в закрити пространства.

Задължителна е постоянната стерилизация и разчистване на площите за развъждане. При подозрение за болни птици, стопаните би трябвало неотложно да уведомят ОДБХ и ветеринарния си доктор.

При вписване на огнище, всички птици в 3-километровата зона към него подлежат на евтаназиране. Лекарство против инфлуенцата към този момент няма намерено. Затова евтаназията е единственото средство за очистване на болестта. Болните птици ще се загробват на 7 места в региона, избрани по предложение на общините и утвърдени от „ Басейнова дирекция “.

Птичият грип настава още веднъж в Европа

Ще се прави и засилен контрол на дивите птици от чиновниците на горските стопанства, членовете на ловните дружинки и орнитоложките организации. Инфлуенцата може да се съобщи на индивида. Заразяването е въздушно - прахово.

Птичият грип при хората протича със сходни признаци на останалите грипни положения, в това число породени от ковид. Разграничаването им става лабораторно. Лечението се назначава от доктор.

Заради характерния метод на предаване на болестта, стопаните на домашни птици наложително би трябвало да съблюдават изрядна персонална стерилизация и хигиена. Птичето месо и яйцата би трябвало да се употребяват след термична обработка.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР