Със своята точкова система Канада приветства по над 400 000

...
Със своята точкова система Канада приветства по над 400 000
Коментари Харесай

Как функционира точковата система на Канада


Със своята точкова система Канада приветства по над 400 000 мигранти годишно. През 2025 страната желае да посрещне даже половин милион чужденци. Как действа точковата система? И за какво 20% от мигрантите си потеглят?

В края на 1960-те години Канада е изправена пред сериозен проблем:, който се оказва спънка за запазването на конкурентоспособността и поддържането на обществената система. Дотогава Канада разчита на притока на хора от Европа - най-вече от Англия и от Франция.

" След което се стига до едно доста самоуверено и значимо решение ", споделя политологът Оливер Шмидке. Тогавашният министър председател Пиер Елиът Трюдо, бащата на настоящия министър-председател Джъстин Трюдо, трансформира напълно канадската система за банкет на мигранти - " произходът е без значение, значима е квалификацията ".
Редакцията предлага
Точки за качества и опит

На тази база през 1967 година канадското държавно управление въвежда точкова система. Тя обгръща избрани критерии - образование, професионална подготовка, притежаване на езици, професионален опит, въз основата на които се дават точки. " В момента има потребност от 67 от оптималния брой 100 точки, с цел да може някой да се класира като мигрант в Канада ", изяснява Шмидке.

Самият той идва през 2000 година в Канада точно по този метод. А от този момент насам организира разбори на миграционната политика на Канада, която съгласно него се е потвърдила. Хората, които идват в Канада по този метод, се назовават и " стопански мигранти ". Повечето са от, Пакистан и. През последните 20 години те са станали най-малко 1 процент от популацията на Канада.

Канада желае още мигранти

Този брой би трябвало да се усили още, споделя министърът по въпросите на миграцията Шон Фрейзър, защото страната продължава да изпитва дефицит на работна ръка. " Тазгодишният проект за банкет на мигранти дава отговорите на това предизвикателство: набелязаната цел за тази година са 431 000 мигранти, а за идната - 465 000. И до половин милион през 2025 ", споделя министърът.

Освен това държавното управление желае да се погрижи за това мигрантите фактически да могат да работят в своята сфера. В това отношение точковата система има някои дефекти, счита Шмидке.

20% напускат Канада разочаровани

" Признаването на квалификациите от чужбина, купите, само че и професионалния опит е голям проблем ", споделя политологът. Европейците постоянно са желани, защото става дума за позната система. " А на мигрантите от други елементи на света им се постанова да се борят с доста по-сериозни проблеми, до момента в който професионалният им опит и квалификациите им бъдат приети. "

Това се отнася най-много за лекарите, инженерите и учителите. И нерядко се случва на висококвалифицирани мигранти в Канада да им се налага да карат такси, с цел да се изхранват. Така се стига до такава степен, че над 20% от новопристигналите най-после се разочароват и обръщат тил на Канада.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Монреал: живот под земята
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР