Със своя заповед, издадена днес, 18 декември, министърът на здравеопазването

...
Със своя заповед, издадена днес, 18 декември, министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Здравният министър забрани износа на Азитромицин, Дексаметазон и медицински кислород

Със своя заповед, издадена през днешния ден, 18 декември, министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов не разрешава износа на лекарствени артикули, които влизат в лечебните схеми за лекуване на болестта COVID-19 и се ползват в болничната и извънболничната помощ.
Настоящата заповед, с която се лимитира износът на избрани лекарствени артикули се издава на съображение член 217д, от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина и по отношение на постъпило писмо с вх. 12-01-98/15.12.2020 година от Изпълнителната организация по медикаментите поради усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 на територията на страната. Според писмото от изпълнителния шеф на ИАЛ, към сегашния миг наложително употребяваните лекарствени артикули, които медицинските експерти от болничната и извънболничната помощ ползват при лекуването на заболели от коронавирусната зараза, са от разнообразни анатомо-терапевтични групи:
- С интернационално непатентно название Azithromycin;
- С интернационално непатентно название Enoxaparin;
- С интернационално непатентно название Nadroparin;
- С интернационално непатентно название Dexamethasone;
 Лекарят на годината изясни специфичност при приема на антибиотик поради COVID-19 Лекарят на годината изясни специфичност при приема на антибиотик поради COVID-19
Азитромицинът се приема на гладно – 30-40 минути, даже час преди хранене, обратно на всичко, което сме учили за антибиотиците. В...
- Медицински газ О2.
Анализът на данните, които ИАЛ получава от Националната система за верификация за посочените лекарствени артикули, демонстрира доста повишение на потреблението им спрямо предходните месеци, като усреднено за INN Azithromycin покачването е с 5000%, за INN Dexamethasone е с 2300%, за INN Nadroparin и Enoxaparin - с съвсем 500%.
Резултатите от осъществените от ИАЛ инспекции по сигнали за дефицит от лекарствени артикули, осъществени през ноември до сегашния миг демонстрират, че лекарствените артикули с посочените нагоре интернационалните непатентни наименования са предмет на успореден експорт от територията на Република България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за евентуален дефицит от лекарствените артикули за българския пазар. Посочва се, че без значение от законния темперамент на осъществяваната активност, износът на лекарствени артикули, употребявани в процеса на лекуване на български пациенти с COVID-19 в интервал на увеличено ползване, нарушава нежния баланс сред доставените на територията на страната лекарствени артикули и нарасналите потребности от тях за облекчаване на здравните потребности на популацията.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР