Със своите видеопослания мафиотският бос Седат Пекер привлече вниманието на

...
Със своите видеопослания мафиотският бос Седат Пекер привлече вниманието на
Коментари Харесай

Вътрешният министър ме предупреди: как един мафиотски бос може да свали управляващите в Турция

Със своите видеопослания мафиотският необут Седат Пекер притегли вниманието на цялата интернет-общност в Турция. Дотук той е разгласил пет видеоклипа в платформата YouTube и всеки един от тях доби огромна известност. В анонсите си към тях Пекер насочва тежки обвинявания към известни политици в страната: че са забъркани в убийства, изнасилвания, търговия с дрога, корист с власт и други престъпни действия. В същото време мафиотът твърди, че дълго време турското държавно управление го е пазело от наказателно гонене и даже му е осигурявало полицейска защита.

Имало ли е политически чадър над Пекер?

Обвиненията са изключително тежки към вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Пекер твърди, че министърът го е предизвестил, когато е започвало следствие против него. След това мафиотският необут е избягал от Турция, с цел да не бъде арестуван. И тъй като турското държавно управление дотук не се е заело да проверява обвиняванията на Пекер, зачестяват апелите на опозицията за оставка на вътрешния министър. Засега не е ясно каква част от изказванията на Пекер са правилни, защото няма почнало произвеждане по случая.

Пекер напусна Турция през 2020 година. Той е считан за един от огромните играчи в подземния свят, неведнъж е бил обвиняем и е наказан за " основаване на незаконна организация ". Клиповете в YouTube са още един удар по имиджа на президента Реджеп Таийп Ердоган. Дълго време той мълчеше по обвиняванията на Пекер, само че когато те станаха необятно обсъждана тематика в обществото, Ердоган беше заставен да вземе отношение: " Тъжно е, че има такива жалки и недостойни хора, които прибягват до услугите на мафията. Подобно на терористичните организации, тези престъпни банди са една отровна змия ", съобщи президентът след съвещание на кабинета по-рано тази седмица.

Подкрепата към партията на Ердоган е съществено разтърсена

Тази реакция е закъсняла, счита политологът от Центъра за обществени проучвания в Анкара (ANAR) Ибрахим Услу. " Когато един дезертьор клюки и наскърбява държавното управление, ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) би трябвало неотложно да сътвори парламентарна проверяваща комисия ", споделя той. По думите му, абсурдът е същинско крушение за държавното управление, откакто и без друго доверието в правораздаването и страната е извънредно ниско. " ПСР трябваше незабавно да съобщи, че е решена да работи твърдо против престъпните организации ", споделя Услу.

Социолозите считат, че разкритията на Пекер към този момент удрят по рейтинга на ръководещата партия. Проучване на социологическия институт Metropoll сочи, че поддръжката за ПСР е спаднала от 33 % на последните избори през юни 2018 година на 27 на 100 през днешния ден. Според друго проучване, персоналният рейтинг на президента Ердоган също се срутва. След политиците той към този момент е четвърти по утвърждение с към 40% - след кметовете на Анкара и Истанбул Мансур Яваш и Екрем Имамоглу и лидерката на националистическата " Добра партия " Мерал Акшенер. Спадът в рейтинга се дължи главно на икономическата рецесия в страната и неприятното ръководство на пандемията. Макар разкритията на Пекер да не се отразяват непосредствено върху равнищата на утвърждение, те ще доведат до дълготрайни последствия, счита Ибрахим Услу. Политолотъг Бариш Достер от университета Мармара чака срив в рейтинга на ПСР: " Чудо би трябвало да се случи, с цел да се отърси държавното управление елементарно от този скандал ". Той чака опозицията да захапе тематиката и да не я пуска.

Подозренията за връзки сред политици и мафия не са от през днешния ден

Депутатът от опозиционната Републиканска национална партия (CHP) Фикри Саглар споделя, че казусът Пекер не е изолиран, а по-скоро е образец за значителен проблем на турската политическа класа: " Правителството по този начин и не съумя да се дистанцира от мафията, която е все по-близка с държавното управление. Сега от разкритията на Пекер един път вечно излиза наяве какъв брой близки са държавното управление и мафията. " Тези разкрития припомнят за една от най-тъмните глави в турската история: през 1990-те години в Турция имаше серия от политически убийства и случаи на безследно изчезнали хора, за които се допуска, че се дължат на тесните обвързаности сред високопоставени политици и хора от подземния свят. Турската преса наричаше тази непрозрачна мрежа " дълбоката страна ".

И в по-новата история на страната има случаи, говорещи за обвързаностите сред мафията и политиката. През април 2020 година турският мафиотски необут Алатин Чакъджъ беше пуснат на независимост по силата на прошка поради пандемията. Тогава общо 90 хиляди пандизчии бяха освободени предварително, измежду които и други известни нарушители като Чакъджъ, само че не и публицисти, представители на опозицията и пандизчии със болести. След освобождението му от пандиза Алатин Чакъджъ се срещна с водача на ултранационалистическата Партия на националистическото деяние Девлет Бахчели - по-малкия съдружен сътрудник на Ердоган.

Автор: Даниел Белът
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР