Със своите често прости, но изобретателни ястия, британският готвач Джейми

...
Със своите често прости, но изобретателни ястия, британският готвач Джейми
Коментари Харесай

Джейми Оливър: телевизионна звезда и човек с мисия

Със своите постоянно елементарни, само че изобретателни ястия, английският готвач Джейми Оливър революционизира домашната кухня на своите сънародници, само че не можа да избави веригата си от заведения за хранене.

Ресторантската верига на Оливър, състояща се от 25 заведения в цяла Англия, се срина във вторник и закри 1000 работни места, оставяйки прословутия готвач “опустошен ”.

Свежият тип на Оливър, рошавата му коса, карането на скутери и възприятието му за комизъм му завоюваха доста почитатели по целия свят, които гледаха телевизионните му излъчвания и купуваха книгите му с милионни тиражи.

43-годишният мултимилионер беше готвач до мозъка на костите си.

Той израства в село „ Clavering “ в Есекс, Източна Англия, където родителите му имат гастро-бар и той прави там първите си опити да готви.

Оливър има компликации в учебно заведение заради дислексия. За първи път прочита книга от начало до завършек на 38-годишна възраст. Отива да учи готварство в „ Westminster Kingsway College “ в Лондон на 16 години.

“Мисля, че имах какво да потвърдя ”, споделя Оливър пред вестник “Дейли Телеграф ”.

„ Справях се толкоз зле в учебно заведение, че трябваше да се потвърдя с работа. Въпреки че някои хора мислят, че съм дете от междинната класа от частно учебно заведение, не съм. Баща ми нямаше нищо и аз работех в фамилния бизнес, тъй че не може да бъде по-противоположно. ”

Първата му работа, на 19-годишна възраст, е като сладкар в ресторанта „ Neal Street “ на началник Антонио Карлучио в Лондон.

Той учи италианската кухня и основава близки връзки с ментора си Дженаро Конталдо.

Оливър се реалокира, с цел да стане асистент готвач в „ The River Cafe “, където неговата поява в телевизионна стратегия на Би Би Си през 1997 година се обръща нещата. Той бързо започва лично телевизионно шоу.

Две години по-късно “The Naked Chef ” раздрусва дребния екран и се ражда звезда.

Вместо да се затъва в механически термини и причудливи принадлежности, Оливър, облечен в джинси и тениска и излъчващ натурален възторг, непрестанно разказва храната пред себе си като „ велика “ или „ фантастична “.

Обаче не всичко върви безпрепятствено.

“Никога не съм удовлетворен от нещата, тъй че стремежът към съвършенство може да бъде много изтощителен. Освен това съм податлив да се натоварвам с в допълнение работа “, споделя Джейми Оливър пред вестник “Гардиън ”.

Насърчавайки здравословната и уравновесена диета, с пресни и добре създадени артикули, той стартира война с нездравословната храна през 2005 година, като подлагаше на критика бургерите, пържените картофки и неналичието на плодове в учебните столове в телевизионния сериал „ Училищните вечери на Джейми “.

“Ние убиваме децата си с нездравословна храна “, сподели бащата на пет деца, който се дами за младежката си обич Джулиет Нортън през 2000 година.

Той се бори за по-високи мита за сладките безалкохолни питиета – нещо, което английското държавно управление вкара през 2018 година, както и за това рекламите на нездравословни храни да не се излъчват по малкия екран преди 21:00 часа.

Но при цялата му известност Оливър не беше щаден от рецензии.

Той постоянно биваше подложен на критика, че нападна модифицираните храни, които са налични за най-бедните в обществото и поради връзките си с огромни вериги супермаркети, като „ Sainsbury “ от 2000 до 2001 година и „ Tesco “ от 2018 година

Оливър продължава да печели добре от книги и артикули, носещи неговото име. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР