Със свое решение тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС)

...
Със свое решение тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

ВКС окончателно оправда бившия районен съдия Николай Стефанов

Със свое решение тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) дефинитивно оправда някогашния областен арбитър Николай Стефанов. Върховен касационен съд остави в действие решението на Софийския апелативен съд (САС) за оправдателна присъда по делото против някогашния арбитър в Русенския областен съд за искане на рушвет.

Върховните съдии се съгласяват с въззивната присъда. С решението си Върховен касационен съд дефинитивно оправдава Стефанов.

Припомняме, делото е формирано по касационен митинг на Софийската апелативна прокуратура (САП) и тъжба на частния обвинител против решението на САС да оправдае Стефанов. Прокуратурата апелира, потвърждавайки, че има нарушавания на материалния закон и основни процесуални нарушавания. Обвинителят изиска анулация на присъдата на САС и връщане на делото за ново разглеждане от различен състав.

Стефанов е приет за отговорен на първа инстанция с решение на Софийския градски съд, тогава той получава наказване от 3 години затвор, отсрочено за период от пет години и " санкция " в размер на 3000 лв. и отнемане от правата да работи като магистрат и правист за период от три години.

Софийският градски съд го призна за отговорен, че като арбитър в Русенския областен съд е изискал 1000 лева рушвет. Той изискал парите от бранителя на обвинения Мартин Маринов - юрист Свилен Стефанов, в интервала 9-14 февруари 2015 година. В подмяна на подкупа съдията щял да утвърди съглашение за решение на делото. Той е получил 500 лева от юриста и е одобрил съглашението, само че бил арестуван от ДАНС.

На втора инстанция САС оправдава Стефанов. Със свое решение Върховен касационен съд анулира въззивна присъда от 18 октомври 2016 година, с която Стефанов е бил оневинен, и връща делото за ново разглеждане от различен състав на съда от стадия по допускане на доказателствата, заради позволено безусловно нарушаване на процесуалните правила.

Втората присъда на САС също е оправдателна.

Тричленният състав на Върховен касационен съд намира митинга на прокуратурата за безпочвен.

Според висшите съдии в тази ситуация, инстанциите всъщност са събрали вероятния размер от доказателства. По тяхно мнение делото не страда от доказателствен недостиг, който да е попречил на апелативната инстанция да откри по подобаващ ред обстоятелствата, подлежащи на доказване. Според Върховен касационен съд Стефанов не е направил закононарушението, в което е упрекнат. Той нито е изискал, нито е направил опит да получи подарък, който не му се поставя, в качеството му на длъжностно лице, с цел да извърши дейности по работа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР